37 vizualizări 4 iul 2008

Odată cu celebrarea Zilei Americii în 2008, dictatorul nazist Adolf Hitler s-a întors la Berlin... sub forma unei statui de ceară, care va fi parte a unei expoziţii organizate de muzeul Madam Tussaud’s din Londra. Expoziţia s-a deschis la câteva zeci de metri de fostul buncăr de sub Cancelaria celui de-al Treilea Reich unde s-a sinucis Hitler. Tot ieri, SUA şi-au deschis noua Ambasadă la Berlin, „coincidenţa” dintre cele două momente fiind greu de trecut cu vederea. După 63 de ani de la înfrângerea nazismului, Hitler „se întoarce”, în timp ce, tot după 63 de ani de ocupaţie, chiar dacă relaţiile dintre Washington şi Berlin sunt de altă natură, americanii dau semne că „vor să mai rămână”. Noua lor Ambasadă, în valoare de 130 milioane de dolari, a fost construită în patru ani, fiind o adevărată „fortăreaţă” pregătită să facă faţă oricărui eventual atac terorist. Cotidianul Suddeutsche Zeitung a descris clădirea drept „un Fort Knox lângă Poarta Brandenburg”, asemănând-o cu celebra bază militară americană din statul Kentucky.

Încă un însemn al victoriei americane din 1945

Noul oficiu diplomatic este situat exact pe locul unde s-a aflat până în 1941 când, aflându-se în stare de război SUA şi Germania aveau să întrerupă relaţiile diplomatice. Iar deşi America a câştigat războiul de atâtea decenii, secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, nu a putut să-şi reţină o remarcă triumfătoare, săptămâna trecută, când s-a aflat la Berlin. „Ştiu că n-a fost uşor să aducem această Ambasadă aici, dar este cu totul adecvat ca Ambasada Statelor Unite să se afle unde s-a aflat înainte de Cel de-al Doilea Război Mondial în acest loc (exact unde Hitler punea în scenă celebrele procesiuni cu torţe – n.r.), iar acesta este şi o mărturie a faptului că nimic nu este imposibil”.

Statuia lui Hitler, mai bine păzită decât cea a lui Churchill

În ciuda numeroaselor legi privind „denazificarea” încă în vigoare în Germania, mulţi berlinezi s-ar putea şoca zilele acestea să ştie că îl vor putea vedea pe Hitler, sub forma unei statui de ceară, la câţiva metri nu doar de fostul său buncăr, ci şi de Memorialul Holocaustului din Berlin. Mai mult, în interiorul expoziţiei, confuzia oamenilor ar putea să le fie sporită şi mai mult de o excepţie (oare „în onoarea” fostului dictator?) de la regulile generale ale Madame Tussaud’s. În toate expoziţiile organizate de muzeul londonez, vizitatorii sunt îndemnaţi să pună mână pe statui, să interacţioneze cu acestea, să vorbească cu respectivele personaje ori să facă haz de ele. Ba mai mult – să se pozeze alături de personajul istoric preferat. Totuşi, la expoziţia din Berlin, Hitler va fi mai bine păzit decât alte exponate şi nimeni nu va putea să se fotografieze alături de el. Dacă pe chelia lui Winston Churchill oricine va putea pune mâna, nimeni nu se va putea apropia la mai mult de 1-2 metri de Hitler să-i atingă mustaţa. Mai mult, postura dictatorului adusă la Berlin este una în care stă posomorât la biroul său, nu cea “victorioasă” (agitând cu pumnul în aer) de la Londra, pe care curatorii muzeului au considerat-o nepotrivită pentru Berlin.

 

Citește și: