Ioana Scholler
2250 vizualizări 20 feb 2019

Robert Chan, fumător de la 18 ani, a devenit dependent foarte repede şi a ajuns să fumeze 15 ţigări pe zi, timp de peste 10 ani. La fel ca alţi fumători, Chan, locuitor al regiunii Hong Kong, nu era mulţumit de viciul său. Bărbatul îşi dorea să renunţe la obicei, dar era dificil să „se rupă definitiv” de nicotină.

În urmă cu doi ani, cu ocazia zilei de naştere, Chan a început să folosească un dispozitiv care încălzea tutunul, în loc să îl ardă, pentru a elibera un vapor de nicotină.

Chan este doar unul din cei 35 milioane de oameni din lume care folosesc ţigări electronice şi dispozitive de încălzire a tutunului, potrivit statisticilor publicate de Euromonitor.

 

„Îmi doream să renunţ la fumat dar nu eram pregătit să abandonez nicotina”, spune Chan pentru CNN. „Aşa că, ţigara electronică a reprezentat o alternativă mai puţin nocivă pentru că nu exista miros, plămânii şi respiraţia mea se îmbunătăţiseră”, continuă bărbatul.

Totuşi, industra ţigărilor electronice se confruntă cu obstacole. În timp ce nenumărate persoane au adoptat această „alternativă mai sănătoasă” pentru a renunţa la fumat, părerile guvernelor din lume sunt împărţite.

Guvernul din Hong Kong susţine că va introduce o lege prin care ţigările electronice şi dispozitivele de încălzire a tutunului vor fi interzise. În temeiul acestei legi, orice persoană care importă, produce, vinde sau promovează dispozitive de fumat ar putea primi până la şase luni de închisoare şi o amendă de peste 5.000 de euro.

Chan afirmă că această lege l-ar putea obligă să aleagă între a fi criminal şi a-şi înrăutăţi din nou starea de sănătate. „Legea i-ar putea face pe oameni să revină la ţigări normale sau va duce la mutarea întregii industrii pe piaţa neagră”, adaugă bărbatul.

Citește și: