Sorin Bogdan
6803 vizualizări 7 iul 2018

Operaţiunea de salvare a celor 13 tineri din peştera Tham Luang încă nu poate începe, deoarece aceştia nu sunt suficient de pregătiţi pentru a parcurge cele două porţiuni inundate tunelului care i-ar conduce spre suprafaţă. ”Nici o şansă ca să-i putem scoate astăzi,” a declarat Narongsak Osottanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai. ”Încă nu sunt în stare să se scufunde. Încercăm să-i învăţăm, dar deocamdată e prea riscant. Totul depinde de ei, însă dacă musonul va aduce ploi în aceste zile, va trebui să reevaluăm situaţia şi să-i scoatem cumva afară.”

Cel puţin două motive de îngrijorare au echipele de salvare. În acest weekend sunt anunţate ploi torenţiale, care riscă să inunde zone din peşteră în care se află copiii, iar nivelul de oxigen din aerul pe care îl respiră a scăzut la 19%, faţă de 21%, cât ar fi normal. Ministrul de Interne al Thailandei este aşteptat să sosească la locul intervenţiei, ceea ce le confirmă jurnaliştilor că intervenţia nu va mai fi amânată prea mult.

Intervenţia pregătită de autorităţile thailandeze, la care participă peste 1.000 de persoane din mai multe ţări, era programată pentru noaptea de vineri spre sâmbătă. În principiu, cei 12 tineri fotbalişti şi antrenorul lor trebuie să parcurgă, unul câte unul, un tunel de 1.200 de metri, inundat complet pe două porţiuni, pentru a ieşi la suprafaţă. În câteva puncte, salvatorii au pregătit butelii de rezervă cu oxigen. O animaţie realizată de AFP arată cum ar trebui să decurgă operaţiunea.

Din păcate, nu e totul atât de simplu cum ar părea privind imaginile AFP. ”Condiţiile din peşteră sunt deosebit de dificile,” a recunoscut şeful echipei de scafandri militari SEAL. Imaginile filmate în timpul pregătirii intervenţiei arată un tunel îngust, parţial inundat si dificil de parcurs.

De-a lungul tunelului de evacuare, există locuri prin care abia se poate strecura un singur om.

Cel mai îngust loc are dimensiunile de 72 de centimetri / 38 de centimetri. 

Nu este usor sa-i antrenezi pe cei 12 copii să se scufunde pentru a ieşi din peşteră. Pe lângă că sunt slăbiţi, iar vizibilitatea prin apa amestecată cu noroi e aproape zero, nu uitaţi că unui scafandru SEAL, cu înaltă pregătire, i-a luat 4 ore să ajungă la ei. Un comentariu postat pe twitter este şi mai concludent. ”În principiu, scufundările sunt periculoase şi complicate,” scrie Andrew din Philadelphia. ”Cu atât mai mult cele prin peşteri, în care şi-au pierdut viaţa nenumăraţi scufundători. Iar băieţii ăia nu ştiu nici măcar să înoate. Este ca şi cum te-ai afla într-un avion Boeing 747, noaptea, prin furtună şi - deodată - stewardesa vine la tine, care n-ai pilotat în viaţa ta decât avioane de hârtie şi îţi spune că trebuie să pilotezi avionul. Şi nu trebuie să te sperii, fiindcă îţi vor explica în câteva cuvinte cum se face asta.”

Un scafandru thailandez şi-a pierdut viaţa vineri, în timp ce amplasa butelii de oxigen de rezervă în tunelul prin care vor fi evacuaţi copiii. În timp ce se îndrepta spre ieşire, Samarn Kunan (38 de ani) şi-a epuizat oxigenul din butelie şi a leşinat. A fost scos de colegi şi resuscitat, dar nu s-a mai putut face nimic. Fost membru al scafandrilor Marinei thailandeze, el participa ca voluntar la operaţiune. Moartea sa i-a impresionat pe toţi cei care urmăresc povestea copiilor din peşteră. ”- Mamă, de ce mor cei mai buni oameni? - Când eşti într-o grădină, pe care floare o alegi? - Pe cea mai frumoasă. RIP” este unul din mesaje postate pe twitter.

Jurnalistul australian Daniel Sutton este uimit că salvatorii thailandezi găsesc momente pentru a-şi îngiji freza.

Nu doar frizerii şi-au făcut apariţia, ci şi voluntari care gătesc pentru oamenii din echipele de salvare.

Toată lumea ajută cu ceva. Până şi copiii, care strâng gunoaiele de pe jos.

Într-un mesaj de simpatie pentru preşedintele Thailandei, conducătorul FIFA Gianni Infantino speră că tinerii fotbalişti vor fi salvaţi cât mai repede şi a confirmat că le-a rezervat locuri în tribunele stadionului Lujniki din Moscova, pentru finala Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia.

Marţi, 3 iulie, un medic şi o asistentă au fost ajutaţi de scafandri să ajungă la copii. Niciunul nu are răni grave, iar salvatorii au petrecut timp cu ei, pentru a le ridica moralul. „Copiii au fost hrăniţi cu mâncare uşor de digerat, bogată în energie, vitamine şi minerale, sub stricta supraveghere a unui medic”, a declarat amiralul Apagorn Youkonggaew, directorul Forţelor Navale Speciale.

Pe 28 iunie, o echipă a Marinei militare americane s-a alăturat operaţiunii de salvare a copiilor din peşteră.

Doar unul din cei 13 copii din peşteră ştie limba engleză şi poate comunica cu salvatorii britanici din echipă. Abdul Sam-on este din Myanmar, dar părinţii l-au trimis la şcoală în Thailanda. ”În ce zi suntem?” a fost prima întrebare pe care i-a pus-o celui care i-a găsit.

Cu ajutorul Armatei, în peşteră au fost instalate tuburi speciale pentru a pompa apa din subteran. 160.000 de litri de apă pe oră au scos începând din 4 iulie, pentru a nu inunda zona unde sunt copiii.

Când au fost găsiţi, copiii au cerut mâncare şi - desigur! - să li se facă O POZĂ. Iată transcrierea primului dialog.

Pe 23 iunie, o echipă de fotbal de tineret: 12 copii cu vârste între 11 şi 16 ani şi antrenorul lor de 25 de ani au fost surprinşi de o ploaie torenţială şi s-au adăpostit în peştera Tham Luang din nordul Thailandei. Nivelul apei din subteran a crescut, iar tinerii au rămas blocaţi în peşteră. Au fost găsiţi în viaţă după 9 zile de căutări, în care au fost implicaţi sute de oameni. Iată momentul în care un scafandru al Marinei militare thailandeze a ajuns prima oară la ei.

 

Citește și: