Departamentul Externe
2181 vizualizări 11 dec 2018

La solicitarea preşedintelui Parlamentului Andrian Candu şi a deputatului PDM Sergiu Sârbu, Curtea Constituţională a decis suspendarea temporară lui Igor Dodon, după ce a refuzat să semneze decretele de promulgare a cinci proiecte de legi.

Unul dintre proiecte prevede marcarea concomitentă la 9 mai a Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial şi a Zilei Europei. Al doilea proiect refuzat de Dodon este noul Cod al Audiovizualului, care decreta, printre altele, interdicţia retransmiterii emisiunilor informative şi politice din anumite ţări printre care şi Rusia. Preşedintele nu a semnat nici legea care transmite un teren de peste 5 hectare din centrul Chişinăului pentru construirea unei noi ambasade a Statelor Unite în Republica Moldova. Alte două proiecte legislative refuzate ţin de reforma trupelor de carabinieri.

”Am fost nevoit din nou să fac lucrul în locul Preşedintelui Igor Dodon, exercitând interimatul pentru semnarea a 5 legi aşteptate şi importante. Curtea Constituţională a fost pusă în situaţia de a stabili interimatul a cincea oară pentru încălcarea Legii Supreme. Chiar dacă stă mai mult pe la Moscova, Igor Dodon ar trebui să-şi amintească de cine a fost ales şi că a devenit preşedinte în baza unor norme scrise în Constituţie. Nerecunoscând legea din Republica Moldova, dânsul nu recunoaşte acest stat şi propriul mandat. Regret că pentru a cincea oară suntem în situaţia de a ne apără Constituţia prin interimat,” a scris preşedintele Parlamentului Andrian Candu pe Facebook.

.

Igor Dodon a explicat pe Facebook motivele pentru care a refuzat promulgarea legilor şi a promis că vor fi anulate după ce va câştiga alegerile parlamentare de anul viitor.

”Curtea Constituţională din nou a luat decizia de a transmite speakerului Parlamentului şi/sau premierului dreptul de a semna cîteva legi, după ce eu am refuzat să semnez un pachet de legi antipopulare, adoptate de către majoritatea parlamentară care pleacă,” scrie Dodon pe reţeaua de socializare.

”Este vorba despre:

- noul Cod al audiovizualului, care presupune cenzura presei, în pofida prevederilor Constituţiei,

- legea privind vînzarea terenului fostului Stadion Republican pentru Ambasada SUA,

- legea privind redenumirea sărbătorii de 9 Mai în „Ziua Europei”,

- două legi cu privire la subordonarea Inspectoratul General de Carabineri Premierului, fapt ce subminează funcţiile constituţionale ale Preşedintelui în calitatea sa de Comandant Suprem al Forţelor Armate.

Eu nu voi ceda în niciuna din aceste chestiuni şi sunt sigur că poporul Moldovei mă va susţine în acest caz. După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, toate aceste legi vor fi anulate. Va fi formată şi o nouă componenţă a Curţii Constituţionale.

Maxim Lebedinschi, purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon, susţine că nu există motive pentru suspendare, iar sesizarea ar fi fost depusă la Curtea Constituţională cu încălcarea procedurii.

Potrivit hotărârii Curţii Constituţionale, cele cinci documente vor fi promulgate de preşedintele Parlamentului sau de către premier.

Până acum, Igor Dodon a fost suspendat de patru ori din funcţie, pentru refuzul de a promulga legi sau de a numi miniştri propuşi de actuala guvernare, iar obligaţiunile sale au fost îndeplinite de preşedintele Parlamentului.

În urmă cu 10 zile Andrian Candu a lăsat de înţeles că Parlamentul ar putea chiar să-l demită pe Igor Dodon pentru încălcarea repetată a Constituţiei. La rândul său, şeful statului consideră deciziile prin care a fost suspendat drept un abuz comis de guvernare şi de Curtea Constituţională.

 

Citește și: