Mihai SCHIAU
4313 vizualizări 2 mai 2011

UPDATE 17:20 Osama bin Laden a murit după ce a fost împuşcat de două ori

22 de persoane au fost omorâte sau capturate, în urma raidului asupra reşedinţei lui bin Laden, scrie Business Insider. Elicopterele folosite de americani sunt modelul MH-60, la bordul cărora aflau Navy SEALS (puşcaşi marini).

Avionul folosit de americani în atacul asupra lui bin Laden

După schimbul de focuri, 22 de oameni au murit sau au fost capturaţi. Osama bin Laden a fost omorât după ce a fost de împuşcat de două ori în partea stângă a feţei, iar cadavrul său au fost încărcat în elicopterul american.


O echipă a televiziunii americaneABC News a reuşit să pătrundă în reşedinţa unde a fost ucis Osama bin Laden. Casa este de şase până la opt ori mai mare decât oricare alta din zonă, fiind protejată de ziduri de 4,5 metri înălţime, prevăzute cu sârmă ghimpată.

Într-una dintre camere se poate observa o baltă de sânge lângă un pat. O altă încăpere este complet devastată, fiind plină de geamuri sparte. În video se precizează că reşedinţa lui bin Laden se află la 145 de km de capitala pakistaneză Islamabad şi la doar 30 de metri de academia militară a ţării.

NYTimes scrie că vila a fost evaluată la un milion de dolari.

De ce nu a fost anunţat guvernul din Pakistan de intenţiile americanilor

În altă ordine de idei, Barack Obama a ţinut pe 14 martie prima dintre cele cinci întâlniri naţionale pe tema atacului asupra lui bin Laden. Ultima a avut loc vineri, iar la toate au participat numai oamenii cei mai apropiaţi ai preşedintelui.

Când l-a anunţat Obama pe George W. Bush că BIN LADEN E MORT

VIDEO: Cel mai important moment din mandatul lui Barack Obama: anunţul că Osama Bin Laden a fost ucis de trupele americane

Americanii au ieşit pe străzi de bucurie, la aflarea veştii că Osama bin Laden a fost ucis. VIDEO din New York şi Washington

Discursul lui Barack Obama: putem spune familiilor care au pierdut fiinţe dragi din cauza terorismului Al-Qaida: "s-a făcut dreptate"

Chiar şi după ultima şedinţă, în care Obama a aprobat raidul, SUA au preferat să menţină tăcerea şi nu au împărtăşit planul lor cu niciun guvern din lume, nici măcar acela din Pakistan. Nu este de mirare, ţinând cont că americanii bănuiau de mult timp că bin Laden se ascunde în Pakistan, dar oficialii acestei ţări au negat constant. Mai mult, documentele WikiLeaks desecretizate în ultimii ani arată că SUA au făcut presiuni constante asupra guvernului de la Islamabad, pentru a-l găsi şi ucide pe liderul taliban.

Nu se ştiu prea multe detalii despre raid în sine. Oficialii americani spun că a fost "un schimb de focuri", în care a fost implicat şi ucis bin Laden. Când împuşcăturile - care au omorât alţi patru oameni - s-au oprit, corpul lui bin Laden a fost încărcat într-unul dintre elicopterele americanilor, iar aceştia au plecat în grabă.

Duminică, identitatea liderului taliban a fost confirmată, în urma testelor ADN. După ce Obama a făcut anunţul, cadavrul lui bin Laden a fost dus în Afganistan şi aruncat în mare.

Biografia lui OSAMA BIN LADEN - GALERIE FOTO şi VIDEO cu cel care a fost teroristul numărul 1 al planetei

AFP: Fotografia care prezintă faţa însângerată şi tumefiată a lui Osama ben Laden este TRUCATĂ. MSNBC: doi oficiali americani au avertizat NBC News că imaginea este un trucaj

Moartea lui BIN LADEN, pe TWITTER: "Weekendul ăsta zici că e o piesă de Shakespeare: ÎNCEPE CU O NUNTĂ ŞI SE TERMINĂ CU MOARTEA UNUI TIRAN"- GALERIE FOTO

Petrolul şi aurul s-au ieftinit cu 2% după anunţul morţii lui Osama bin Laden

DE CE L-AU ARUNCAT AMERICANII ÎN MARE PE OSAMA BIN LADEN? A "aşeza" un mort în apă este o practică neobişnuită în ritualul musulman

Citește și: