Corina VÂRLAN
40672 vizualizări 18 dec 2011

Confruntările dintre soldaţii armatei naţionale şi protestatarii aflaţi în faţa clădirii Cabinetului egiptean au continuat sâmbătă şi au devenit tot mai violente, după ce în urmă cu o zi, opt oameni au fost ucişi şi alţi 300 răniţi în cadrul luptelor de stradă, informează Daily Mail.

VEZI la finalul articolului VIDEO ŞI GALERIA FOTO

După ce a fost bătută crunt de zece soldaţi egipteni, această femeie a fost lăsată să zacă în stradă, cu tricoul sfâşiat. În fotografia care face înconjurul lumii, este surprins un bărbat care se pregăteşte să o lovească cu piciorul în piept.

Cu câteva minute înainte fusese lovită de nenumărate ori în cap şi peste corp cu bastoane de metal. A încercat în zadar să-şi protejeze capul cu mâinile. Unul dintre soldaţi a lovit-o în repetate rânduri cu piciorul în cap.

Acesta este doar unul dintre sutele de acte de injustiţie comise de armata egipteană în cele trei zile de lupte de stradă de la Cairo.

O altă femeie a fost surpinsă ţipând de durere, după ce a fost înconjurată de cinci soldaţi şi bătută. A rămas inconştientă în stradă, iar soldaţii continuau să-i lovească corpul de jumătate dezgolit.

Aya Emad a declarat pentru AP că soldaţii au târât-o în sediul poliţiei trăgând-o de văl şi de păr. Tânăra de 24 de ani a fost trântită la pământ, electrocutată şi lovită peste faţă.

Mona Seif, o activistă care a fost arestată pentru scurt timp vineri, a declarat că a văzut cum un soldat o lovea peste faţă pe o femeie bătrână care fusese arestată. "A fost o scenă umilitoare. Nu am mai văzut aşa ceva în viaţa mea", a declarat Seif postului de televiziunea Al-Nahar.

Violenţele au izbucnit vineri în timp ce oficialii au început numărătoarea voturilor pentru cea de-a doua rundă a alegerilor parlamentare egiptene, iar membrii forţelor de ordine încercau să îi îndepărteze pe protestatarii care se stabiliseră în vecinătatea clădirii respective cu trei săptămâni în urmă.

Un rol important în înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak l-au avut reţelele sociale. Recent, pe aceleaşi site-uri, au fost postate mai multe imagini prin care bloggerii au încercat să arate întregii lumi violenţele care au loc, în această perioadă, pe străzile din Egipt.

Un activist a postat pe profilul său de Twitter o fotografie în care o femeie era bătută în timpul confruntărilor dintre demonstraţi şi forţele de ordine, în timp ce un alt protestatar a postat pe Yfrog o imagine în care apărea un bărbat al cărui cap era acoperit în totalitate cu sânge. Unul dintre fotografii AP a surprins, la rândul său, o imagine în care un soldat bătea fără milă o femeie îmbrăcată într-un costum tradiţional islamic.

Până în momentul de faţă, se estimează că circa 50 de protestatari au fost răniţi. Numărul celor reţinuţi de către forţele de ordine nu a fost făcut încă public.

Mohamed ElBaradei, lider ar reformei şi câştigător al premiului Nobel pentru pace, şi-a exprimat , la rândul său, prin intermediul site-ului de socializare Twitter îngrijorarea privind violenţele.

Puterea a fost transferată armatei după ce fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, a fost înlăturat, în luna februarie, în urma unei revolte populare.

Membrii organizaţiilor pentru drepturile omului şi activiştii susţin că soldaţii continuă să folosească metodele fostului regim, printre care se numără şi arestarea şi agresarea disidenţilor.

Protestatarii care se aflau în apropierea clădirii Cabinetului spun că ciocnirile cu forţele de ordine au început vineri seară după ce soldaţii au bătut mai mulţi tineri care luau parte la demonstraţii.

În momentul în care o serie de imagini şocante în care se puteau observa mai multe persoane care duceau pe braţe un bărbat rănit au ajuns pe internet, sute de egipteni s-au alăturat protestelor.

În fotografii se vedea că faţa şi ochii bărbatului erau umflate şi pline de leziuni, capul său era bandajat şi din nas îi curgea sânge.

Martorii îi acuză pe membrii forţele de ordine de răpirea unui bărbat din tabăra protestatarilor şi de agresarea acestuia în interiorul parlamentului, aflat în apropierea sediului general al Cabinetului egiptean. În urma acestui incident mai mulţi demonstranţi au început să atace soldaţii cu pietre şi bombe incendiare.

Activistul Hussein Hammouda susţine că tabăra adversă a ripostat aruncând cu pietre şi cu bucăţi de sticlă în protestatari şi că soldaţii au folosit un tun cu apă din interiorul clădirii parlamentului împotriva manifestanţilor.

"Tensiunile dintre oameni şi ofiţerii de securitate sunt atât de puternice încât orice mic incident degenerează. Nu există încredere între cele două tabere", a declarat Hammouda, care a demisionat din rândul forţelor de ordine, în 2005, pentru a protesta împotriva practicilor armatei.

Agenţia naţională egipteană de ştiri naţională a anunţat că patru persoane au fost rănite şi transportate către cel mai apropiat spital pentru îngrijiri şi că un incendiu a fost produs în apropierea clădirii parlamentului în urma confruntărilor dintre cele două tabere.

Televiziunea naţională egipteană a transmis, al rândul său, imagini cu membrii forţelor de ordine care aruncau cu pietre în protestatari din interiorul clădirii parlamentului.

Activistul Mostafa Sheshtawy a declarat, la rândul său, că forţele de securitate au ars, peste noapte, corturile demonstranţilor.

Nemulţumiţi de modul în care armata egipteană administrează tranziţia, protestatarii au scandat, sâmbătă, "Jos cu legea marţială" şi "Oamenii vor execuţia lui Field Marshal", referindu-se la actualul ministru al apărării, Hussein Tantawi, liderul consiliului militar.

În ciuda protestelor, armata beneficiază de sprijin din partea unui număr mare de egipteni care consideră că aceasta este singura instituţie care poate să conducă statul până anul viitor când va fi ales un nou preşedinte.

Mai multe imagini în care erau surprinşi soldaţi care protejau sediile de votare şi îi ajutau pe cei în vârstă să se deplaseze către urne au fost folosite pentru a amplifica imaginea membrilor armatei de persoane care protejează statul egiptean.

.

Citește și: