21 vizualizări 14 iul 2008

Pe coperta ediţiei tipărite a revistei New Yorker se lăfăie o caricatură de mari dimensiuni a candidatului democrat la prezidenţialele din SUA, Barack Obama, îmbrăcat într-o ţinută de inspiraţie musulmană, împreună cu soţia sa, Michelle, care este înveşmântată în ţinută militară şi are atârnată de umăr o mitralieră. Cei doi, care se află în Biroul Oval, stau cu spatele la şemineul în care arde drapelul american şi cu faţa la un portret al teroristului Osama bin Laden. Caricatura denumită generic “Politica fricii”, al cărei autor este Barry Blitt, ar trebui să satirizeze, potrivit revistei New Yorker, “folosirea tacticilor de intimidare şi dezinformare în campania prezidenţială, pentru a deraia campania lui Barack Obama”. Din nefericire, coperta a reuşit să provoace exact contrariul: în loc să pună pe gânduri elita politică americană cu privire la “tacticile” folosite împotriva lui Obama (prin “zvonistica” privind apartenenţa lui la Islam, etc), a reuşit doar să întărească unele prejudecăţi şi să stârnească consternare.
 

Reacţii virulente
 

Tabăra lui Obama a declarat din start ofensatoare caricatura şi în scurt timp i s-a alăturat şi tabăra senatorului John McCain, rivalul acestuia la prezidenţiale. “Revista New Yorker ar putea crede, după cum ne-a explicat unul dintre angajaţii săi, că această copertă este o reprezentare satirică a caricaturii pe care criticii de dreapta i-au făcut-o senatorului Barack Obama. Însă cei mai mulţi cititori o vor considera lipsită de bun gust şi ofensatoare. Şi noi suntem de acord cu ei”, a exprimat poziţia taberei Obama purtătorul acestuia de cuvânt, Bill Burton, citat de publicaţia online Politico. “Suntem complet de acord cu echipa lui Obama, este lipsită de bun gust şi ofensatoare” a spus şi purtătorul de cuvânt al lui McCain, Tucker Bounds.
 

Obama a aflat de la presă
 

Obama însuşi a aflat de caricatură de la jurnalistă. “Ediţia viitoare a revistei New Yorker, din 21 iulie, are o caricatură cu dumneavoastră şi soţia pe copertă, aţi văzut-o? Dacă nu, v-o pot arăta eu. Soţia dumneavoastră, Michelle, are o coafură afro şi o armă AK-47, şi voi doi vă ciocniţi pumnii, în vreme ce dumneavoastră purtaţi un soi de turban. Mă întrebam dacă aveţi un răspuns la asta”, l-a abordat direct pe Obama jurnalista Maria Gavrilovic de la CBS News. Obama a dat din umeri şi a replicat că nu are nici un răspuns.
De-a lungul campaniei pentru învestitura partidului democrat la prezidenţiale, Obama s-a luptat cu mai multe “zvonuri răuvoitoare”. Unul dintre acestea ar fi că senatorul de Ilinois este musulman. Publicaţia online Drudge Report publica în acest sens, cu câteva luni în urmă, o fotografie mai veche a senatorului, purtând turban, făcută când şi-a vizitat rudele din Kenya. Despre soţia lui, s-a spus că ar nutri sentimente antipatriotice şi că ar dispreţui albii. Când cei doi soţi şi-au ciocnit pumnii în semn de victorie după ce Obama a câştigat învestitura, o jurnalistă a catalogat gestul drept “lovitură de pumn ca între terorişti”. Echipa de campanie a lui Obama şi-a propus să contracareze toate aceste speculaţii înfiinţând adevărate “camere de război online” şi un website, fightthesmears.com. (A.I.)
 

Citește și: