113 vizualizări marţi, 19:03

Pentru a pune această cifră în perspectivă, emisiile totale ale Australiei de anul trecut au fost de aproximativ 540 de milioane de tone. Aşadar, incendiile din acest an, alimentate de temperaturi record şi secetă, au depăşit deja două treimi din această cantitate.

Emisiile de focuri sălbatice au atins 600 de milioane de tone din septembrie până la începutul lunii ianuarie, conform publicaţiei Technology Review.

Populaţia a fost sfătuită să închidă ferestrele şi aerele condiţionate. 

Guvernul Australiei a acceptat 100.000 de măşti oferite de Commonwealth.

  • Care sunt consecinţele?

Incendiile recente au fost atât de mari încât au produs ”un număr neobişnuit” de furtuni. Acestea au trimis fumul în stratosferă, unele dintre ele ajungând la o înălţime de 17.7 km.

Odată ajuns în atmosferă, fumul se poate deplasa pe distanţe de mii de km, afectând condiţiile atmosferice la nivelul întregului glob.

Pagubele lăsate în urmă incendiilor numără millioane de animale ucise, mai mult de şase hectare distruse, 2000 de case distruse şi cel puţin 27 de morţi,arata The Union Journal.

Există alte efecte ale incendiilor asupra alimentelor care ar putea părea mai puţin evidente. Poluanţii eliberaţi de focuri sălbatice pot afecta creşterea culturilor şi vegetaţiei la sute de kilometri distanţă de zona care a ars, notează Fox Business.

Incendiile răspândite în întreaga Australie ameninţă cu încetinirea creşterii economice, în special în turism şi în rândul consumatorilor.Din perspectivă macroeconomică, ar putea avea un impact negativ asupra încrederii consumatorilor, care în acest moment este foarte vulnerabilă.

  • Contribuţia guvernului australian

Prim-ministrul Scott Morison a anunţat că guvernul va cheltui 2 miliarde de dolari pentru ca zonele afectate să fie refăcute în următorii doi ani de zile.

Cel puţîn 3.700 de pompieri sunt la sol în orice moment în întreaga ţară în cele mai grave perioade, potrivit serviciilor de pompieri de stat. Majoritatea se află în statele cele mai afectate din New South Wales (NSW) şi Victoria, iar Canada,SUA şi Nouă Zeelandă au trimis peste 240 pompieri pentru a le veni în ajutor popierilor australieni, potrivit BBC.

  • Cine ajută victimele incendiilor din Australia?

Compania Amazon a anunţat că va dona $690,000.

Canada a trimis 100 experţi în domeniul incendilor.

UNICEF are experienţă semnificativă la nivel mondial în a răspunde situaţiilor de urgenţă, inclusiv în caz de dezastre naturale, dorind să ofere ajutor copiilor din Australia.

  • Angajamentul Australiei privind schimbările climatice

Ţinta naţiunii în conformitate cu Acordul de la Paris - acordul global pentru combaterea creşterii temperaturilor globale - este reducerea cu 26-28% a emisiilor până în 2030.

Indicele performanţei schimbărilor climatice a clasat Australia pe ultimul loc din 57 de ţări responsabile pentru peste 90% din emisiile de gaze cu efect de seră din politica climatică.

Partidul Laburist din opoziţie din Australia a declarat că guvernul „refuză să acţioneze” în privinţa schimbărilor climatice. Cu toate acestea, guvernul conservator australian susţine că este în curs să îndeplinească angajamentele sale până în 2030.

Anul trecut, ONU a raportat că Australia - cel mai mare exportator de cărbune din lume - nu era pe cale să-şi îndeplinească angajamentul.

Preşedintele Academiei Australiene de Ştiinţă, prof. John Shine, a declarat "Australia trebuie să ia măsuri mai puternice ca parte a angajamentului mondial de a limita încălzirea globală la 1,5 ° C peste media pe termen lung pentru a reduce cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice".

La cele mai recente discuţii ale ONU cu privire la climă, Australia a fost supusă unor critici dure din partea a peste 100 de ţări pentru dorinţa sa de a utiliza creditele, despre care unii analişti spun că este o propunere fără bază legală. Ţări precum Statele Unite, Canada, Japonia, Arabia Saudită şi Australia, ale căror economii au beneficiat foarte mult de arderea combustibililor fosili, sunt obligate din punct de vedere moral să ajute ţările mai puţîn dezvoltate, mai vulnerabile.

Aceasta a fost una dintre problemele de bază ale discuţiilor extrem de pline ale Naţiunilor Unite despre climă la Madrid.

  • Incendiile sunt cauzate de schimbările climatice?

În general, este foarte dificil să atribuim impactul schimbărilor climatice unui eveniment specific, în special în timp ce evenimentul se desfăşoară”, a spus dr. Richard Thornton, directorul executiv al Centrului de Cercetări Cooperative Bushfires & Natural Hazards.

Dar ceea ce ştim este că temperatura medie din Australia este cu aproximativ 1C peste media pe termen lung.” El a adăugat că anotimpurile de incendiu începeau mai devreme şi „pericolul cumulativ de incendiu” în multe zone creşte.

Prof Glenda Wardle, un ecolog de la Universitatea din Sydney, a declarat: „Nu toate evenimentele meteorologice sunt rezultatul direct al schimbărilor climatice. Dar când vezi tendinţe (...) devine incontestabil legat de schimbările climatice globale."

  • Acordul este obligatoriu din punct de vedere legal?

Pentru guvernele naţionale din întreaga lume, schimbările climatice devin rapid una dintre cele mai presante provocări politice. Ţările integrează schimbările climatice în politica externă, stabilind modul în care schimbările climatice se leagă de alte domenii de interes naţional, de la dezvoltarea economică la securitatea naţională. De asemenea, aceştia arată un angajament din ce în ce mai mare de a colabora cu alte naţiuni şi state pentru a conduce acţiunea climatică globală. Această este în practică diplomaţia climatică şi este crucial pentru un răspuns internaţional eficient la schimbările climatice.

Un acord internaţional precum Acordul de la Paris este obligatoriu în conformitate cu dreptul internaţional. Totuşi, acest lucru nu înseamnă mult, deoarece, în general, încălcarea dreptului internaţional nu are ca rezultat sancţiuni. Această înseamnă că Acordul de la Paris, este în întregime voluntar. Ţările semnatare pot decide asupra propriilor măsuri de protecţie a climei, dar până în prezent nu există un cadru de reglementare pentru verificarea şi punerea în aplicare a rezoluţiilor.

  • Ce se va întâmplă în viitor

Dacă incendiile vor avea loc la fiecare câţiva ani, sau chiar la fiecare 10 ani va fi cu adevărat greu” spune Rosemary Hohnen de la Universitatea Charles Darwin.

  • Dezbatere în Parlamentul European

Săptămâna această la Strasbourg  a fost desfăşurată în plenul Parlamentului European de la Strasbourg o dezbatere cu privire la incendiile devastatoare din Australia şi rolul Uniunii Europene.

Părerile cu privire la cauza incendiilor sunt împărţite: grupurile politice europene de extremă dreapta (Identity and Democracy Group) şi-au expimat poziţia: schimbările climatice nu reprezintă cauza incendiilor din Australia, iar acestea se întâmplă în mod regulat,în timp ce grupurile politice europene de stânga (S&D; GUE), îşi menţin poziţia: Acordul de la Paris trebuie pus în aplicare, iar Australia trebuie să îşi respecte obiectivele climatice.

Preşedintele Delegaţiei pentru relaţiile cu Australia şi Nouă Zeelandă, Ulrike MÜLLER (Renew Europe) a declarat în plenul Parlamentului European “Incendiile fac parte adesea din peisajul comun al Australiei. Cu toate acestea, nu putem ignoră faptul că schimbările climatice au dus la o climă tot mai uscată în Australia, alimentând în acest fel incendiile. Trebuie să verificăm dacă Mecanismul de Protecţie Civilă  al Uniunii Europene ar putea face faţă unor dezastre de acest fel,de intervenţii atât în Uniunea Europeană,cât şi de posibilitatea de a veni în ajutorul unor ţări terţe”.

Delegaţia Parlamentului European  pentru relaţiile cu Australia şi Nouă Zeelandă se va deplasa în Australia în luna februarie pentru a vedea care sunt consecinţele incendiilor.

Anna CAVAZZIN (Group of the Greens ) “Trebuie să vedem cum putem folosi relaţiile economice cu Australia pentru a încuraja adoptarea unei atitudini climatice adecvate în Australia. Vedem că prim-ministrul nu a reacţionat. Uniunea Europeană va semna un acord de liber schimb cu Australia, care va duce la creşterea emisiilor de carbon(…) Ştim că trebuie să abandonăm cărbunii. Cu toate acestea, Australia va construi cu o firmă europeană -Siemens- cea mai mare mină  din lume. Avem nevoie de  o schimbare de direcţie în ceea ce priveşte politica externă şi comercială a Uniunii Europene”.

Kathleen VAN BREMPT (S&D) “Încheiem în acest moment un acord comercial cu Australia şi trebuie să ne folosim greutatea în negocieri pentru a aduce Australia de partea noastră. Nu putem permite ca Australia să aibă access la piaţă noastră,dar să nu ne fie partener în lupta schimbărilor climatice.Viitorul parteneriat cu Australia sau cu alte ţări trebuie să reia dispoziţiile Acordului de la Paris.În viitor, acordurile comerciale trebuie să fie un exemplu şi să ducă la renunţarea la combustibilii fosili”.

Annika BRUNĂ (Identity and Democracy Group)” Liberul schimb este unul dintre principalele cauze ale acestui fenomen. Au fost arestaţi o serie de personane care au fost la originea acestor incendii. Trebuie să luptăm împotriva dramelor viitoare prin consolidarea programului  RescEU şi creând o forţă internaţională care să lupte împotriva incendiilor majore din afară Uniunii”.

Rămâne de văzut dacă Uniunea Europeană va face eforturi consecvente pentru ca Acordul de la Paris să fie pus în aplicare de toate puterile la nivel mondial şi îşi va consolida poziţia pentru a demonstra restului lumii  că “emisiile de carbon pot fi reduse cu creştere economică”, aşa cum a afirmat Maroš Šefčovič, vice-preşedinte al Comisiei Europene.

 

 

Loredana Dinu

 

 

Citește și: