Marinela Sarbu
192 vizualizări 16 apr 2019

„Suntem în favoarea teoriei unui accident", a declarat Heitz reporterilor, adăugând că 50 de oameni lucrează la o anchetă „lungă" şi „complexă" pentru a afla cauzele care au provocat incendiul de luni.

Peste 400 de pompieri au fost nevoiţi să îmblânzească infernul care a consumat acoperişul şi a prăbuşit vârful catedralei vechi de opt secole. Ei au lucrat toată noaptea pentru a aduce focul sub control la aproximativ 14 ore de la izbucnirea incendiului.

Un pompier a fost rănit; nimeni altcineva nu a fost raportat rănit în incendiul care a început după ce clădirea a fost închisă publicului pentru seară.

Din afară, clopotele impunatoare şi pereţii exteriori, precum şi stâlpii de susţinere, au rămas pe poziţii, însă interiorul şi structura superioară au fost eviscerate de flăcări.

Anchetatorii nu vor putea intra în naosul naufragiat al catedralei până când experţii nu vor constata că zidurile de piatră au rezistat căldurii şi clădirea este solidă din punct de vedere structural. Imagini de televiziune au arătat pompieri deasupra turnurilor.

„Focul este complet stins", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al serviciului de pompieri Gabriel Plus. „Slujba noastră de astăzi este de a monitoriza structura şi mişcările acesteia", a adăugat acesta.

Incendiul a izbucnit rapid la sistemul de susţinere al acoperişului din lemn al catedralei, unde muncitorii făcuseră renovări extinse la balustradele şi ornamentele care s-au prăbuşit, precum şi la cadrul de lemn al turlei.

Procurorul din Paris a deschis o investigaţie privind "distrugerea involuntară prin foc". Poliţia a început marţi să le adreseze întrebări lucrătorilor implicaţi în restaurare, a anunţat procuratura.

Sute de privitori uimiţi au stat pe malurile râului Sena târziu în noapte de la izbucnirea incendiului, recitând rugăciuni şi cântând muzică liturgică în armonie în timp ce stăteau de veghe.

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de site-ul cotidianului Le Figaro. Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, a fost construită în perioada 1163-1345 în stil gotic. Catedrala este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Citește și: