Departamentul Externe
1683 vizualizări 3 oct 2018

Un incident, care s-a soldat fără victime, a avut loc în curtea casei din Statele Unite a clericului musulman turc Fethullah Gulen, a cărui extrădare este cerută de Administraţia Recep Tayyip Erdogan sub acuzaţia de implicare în complotul militar din 2016. Agenţii de pază au identificat un individul înarmat care a reuşit să pătrundă în aria de securitate şi au tras un foc de armă în direcţia acestuia, după care persona a dispărut, scrie Mediafax.

 "A fost tras un singur foc de armă. Persoana a dispărut. Din punctul nostru de vedere, incidentul s-a încheiat", a declarat Alp Aslandogan, purtătorul de cuvânt al lui Fehtullah Gulen, citat de NBC News.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Fethullah Gulen de organizarea tentativei de lovitură de stat militară produsă în Turcia în iulie 2016.

Clericul musulman Fethullah Gülen, un fost aliat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, este liderul Mişcării Gülen (Hizmet). Gulen s-a stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţia Ankarei. Fehtullah Gulen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Administraţia Erdogan suspectează că rivalul său politic a organizat tentativa de lovitură de stat şi că s-ar bucura de susţinerea Washingtonului. Recep Tayyip Erdogan a cerut în mai multe rânduri Statelor

Unite extrădarea disidentului.

Fehtullah Gulen a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat, acuzându-l pe Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest complot ca pretext pentru consolidarea puterii

 

Citește și: