Adrian Popa
42661 vizualizări 13 iul 2019

Nava, distrugătorul Smetlivy, din clasa Kashin, ar fi intrat intenţionat într-o zonă închisă, rezervată pentru exerciţii cu artilerie navală.

Incidentul, petrecut în timpul exerciţiului Sea Breeze, a fost anunţat pe Facebook de marina ucraineană. „Federaţia Rusă şi-a arătat încă o dată adevărata faţă şi a provocat o situaţie de urgenţă în Marea Neagră, ignorând legea maritimă internaţională”, au transmis Forţele Navale Ucrainene.

Fregata ucraineană Hetman Sahaydachniy ar fi contactat nava rusă, dar echipajul acesteia ar fi susţinut că are probleme cu sistemul de comunicaţii, potrivit aceleiaşi surse.

Flota Rusă a Mării Negre a reacţionat la scurt timp după aceea: „Afirmaţia Forţele Navale Ucrainene, cum că vasul Smetlivy ar fi intrat într-o zonă închisă unde se desfăşoară exerciţiile Sea Breeze-2019, nu este adevărată. Smetlivy acţionează în strictă concordanţă cu legea internaţională”.

Ruşii organizau şi ei, în aceeaşi perioadă, exerciţii în Marea Neagră.

Un purtător de cuvânt al US Navy a confirmat că distrugătorul a fost prezent în zonă, dar nu a dat prea multe detalii suplimentare. „Prezenţa navei ruse nu a avut niciun impact asupra exerciţiului de ieri”, a declarat locotenentul Bobby Dixon.

Foto: Distrugătorul Smetlivy (sus) şi fregata Hetman Sahaydachniy (Sursa: Wikipedia) 

Citește și: