Valentin Vidu - Mediafax
Alina Matis
2203 vizualizări 5 iun 2013

Preşedintele Camerei Comunelor din Marea Btritanie, John Bercow, care a efectuat, zilele trecute, o vizită oficială în România, a provocat o adevărată "furtună" marţi seara, după ce a afirmat într-o vizită la Parlamentul din Bucureşti, săptămâna trecută, că imigranţii est-europeni muncesc mai bine ca britanicii, relatează Daily Mail.

Potrivit publicaţiei, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului britanic a mai declarat că sosirea a mii de imigranţi din Europa de Est aduce avantaje importante ţării sale, preluând, astfel, retorica recentă a germanilor. El a evocat un "val important" de persoane care au venit în ultimii ani în Marea Britanie şi a lăudat etica muncii lor în comparaţie cu a britanicilor.

Aceste declaraţii au provocat critici pe tema neutralităţii politice stricte necesare exercitării funcţiei pe care o ocupă, Bercow, provenind din rândul conservatorilor, fiind criticat pentru un comportament "ruşinos".

"Cred că este necesar ca situaţia să fie controlată şi monitorizată în privinţa imigraţiei - orice stat care vrea să îşi protejeze cetăţenii trebuie să facă acest lucru - dar există şi avantaje importante", a declarat el într-o vizită la Parlamentul din Bucureşti.

"Vreau să subliniez faptul că a existat un val important de imigranţi care au venit în Marea Britanie din noi state membre (UE), iar în multe cazuri ei au venit cu aptitudini şi un angajament, o implicare pe care nu le-am văzut întotdeauna la forţa noastră de muncă", a apreciat Bercow.

Aceste afirmaţii au declanşat o reacţie de furie din partea unor politicieni ca Nigel Farage, liderul partidului naţionalist şi eurofob UKIP, contracandidatul lui Bercow în ultimele alegeri. "Este scandalos că domnul Bercow este fericit să (...) creadă că este acceptabil să comenteze pe teme puternic controversate. El este o ruşine pentru funcţia de preşedinte" al Camerei Comunelor, a apreciat Farage.

Bercow a criticat, de asemenea, o parte a presei britanice pentru modul în care scrie despre problema imigraţiei, reproşându-i o abordare "negativă şi discriminatorie". El a sugerat că aceasta nu reflectă opiniile Parlamentului sau Guvernului britanice. "O presă liberă este vitală pentru orice democraţie Însă ea nu este Guvernul şi nici Parlamentul. Mă aflu aici ca prieten al României şi ca unul care vede beneficiile imigraţiei", a declarat el.

Un parlamentar britanic conservator, Rob Wilson, care l-a mai criticat pe Bercow pentru lipsă de neutralitate politică, a apreciat că imigraţia este o "problemă incredibil de importantă şi sensibilă care generează opinii foarte puternice" şi că este necesar ca preşedintele Camerei Comunelor să abordeze "în mod neutru dezbaterile pe această temă".

Alt parlamentar conservator britanic, Philip Hollobone, un critic al reglementărilor britanice în domeniul imigraţiei ca "slabe", a declarat că nu are obiecţii faţă de declaraţiile lui Bercow.

Guvernul conservator britanic a promis o serie de măsuri menite să limiteze amploarea imigraţiei din Romania şi Bulgaria după anularea restricţiilor impuse în acest domeniu, la 1 ianuarie 2014, inclusiv limitarea dreptului de a cere ajutoare sociale şi de a utiliza serviciile Sistemului Naţional britanic de Sănătate (NHS) sau alte servicii publice.

Bercow este unul dintre oficialii britanici care au venit recent în România, pentru a discuta inclusiv despre controversa imigraţiei, iscată anul acesta, odată cu un studiu al unui ONG antiimigraţionist care anunţa "hoarde de români invadatori" odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, la 1 ianuarie 2014. Ca reacţie la această controversă, gândul a lansat campania "Why don't you come over?".

Primul dintre oaspeţii britanici a fost, acum două săptămâni, Keith Vaz, preşedintele Comisiei de Afaceri Interne din legislativul britanic. Vaz a răspuns invitaţiei noastre şi a venit la gândul, ocazie cu care, printre temele discutate a fost inclusiv contribuţia imigranţilor români la economia Marii Britanii.

Despre hărnicia şi efectul economic benefic ale imigranţilor români din Regatul Unit a vorbit recent, într-un interviu pentru The Telegraph, şi ambasadorul român în această ţară.

Citește și: