Marian Floranescu
4570 vizualizări 9 mai 2012

Centrul pentru Combaterea Terorismului (CTC) a publicat 17 scrisori obţinute în urma raidului din oraşul Abbottabad, care a dus la uciderea lui Osama bin Laden, scrie Business Insider.

Scrisorile oferă o perspectivă inedită asupra modului de a gândi şi de a acţiona al fostului lider Al Qaida. Business Insider le-a ales dintre acestea pe cele care pun în lumină intenţiile şi frustrările lui bin Laden.

  • Potrivit acestora, Osama bin Laden urmărea ştirile şi înţelegea influenţa mass-media asupra populaţiei. Într-o scrisoare adresată liderului Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQAP), Nasir al-Wuhayshi, bin Laden spunea că ’’o parte importantă a bătăliei este reprezentată de mass-media. O televiziune poate promova sau poate distruge o persoană’’, considera el.

  • Fostul lider Al-Qaida încerca să atragă cât mai mulţi adepţi din lumea occidentală prin intermediul mass-media. În octombrie 2010, el i-a trimis o scrisoare lui Jamal Ibrahim Ishtiwi al-Misrati, cunoscut sub pseudonimul de Atiyya, omul său de încredere, prin care îi dădea o serie de indicaţii. În scrisoare era vorba despre declaraţia lui bin Laden în legătură cu împlinirea a 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. ’’Declaraţia îi este destinată poporului american. O copie a declaraţiei trebuie să ajungă la televiziunea Al Jazeera, o alta la agenţiile de ştiri americane, iar altă copie trebuie să ajungă la o televiziune cât mai imparţială, cum ar fi CBS’’, preciza el.

  • În 2006, bin Laden a primit o scrisoare de la ’’un frate iubit’’, semnată cu pseudonimul  ’’ Riyadh’’(capitala Arabiei Saudite), prin care acesta îl sfătuia să-şi schimbe politica faţă de Peninsula Arabică. ’’Peninsula este unică şi poate susţine jihadul (războiul sfânt), atât din punct de vedere financiar, cât şi moral. Ea este adevărata bază pentru întreg jihadul. Ai grijă să o protejezi şi să întreţii relaţii amicale cu toţi liderii de aici’’, îi spunea acesta.

  • Fostul lider Al-Qaida era frustrat de comportamentul aliaţilor săi şi îl irita faptul că avea o influenţă redusă asupra grupărilor Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQAP), Al-Qaida din Iraq (AQI) şi Tehrik-i-Taliban din Pakistan (TTP). Într-o scrisoare trimisă lui Atiyya, el îi critica pe cei de la AQAP că încearcă să creeze un stat islamic fără a avea fonduri şi resurse umane suficiente.

  • Osama bin Laden era foarte încântat de mişcarea intitulată ’’primăvara arabă’’. Într-o scrisoare adresată aceluiaşi Atiyya, chiar cu o săptămână înainte de a fi ucis de raidul american, bin Laden spunea că ’’evenimentele prin care trece naţiunea noastră sunt cele mai importante din ultimele secole. Trebuie să ne dublăm eforturile şi să ne mobilizăm dacă vrem ca toate aceste acţiuni să fie încununate cu succes’’.

  • Într-o scrisoare trimisă lui bin Laden de către Atiyya în iunie 2009, acesta spunea că relaţiile cu Iran nu sunt dintre cele mai bune, după ce poliţia iraniană arestase câţiva membri Al-Qaida. El încheia scrisoarea cu o rugăciune: ’’îl rugăm pe Dumnezeu să îi ajute pe iranieni să învingă răul. Amin’’.

   

  • Al-Qaida avea o agendă destul de clară până în 2011. Într-o scrisoare trimisă în octombrie 2010 aceluiaşi lider AQAP, Nasir al-Wuhayshi, bin Laden spunea că ’’vom continua să punem presiune pe americani, până când îşi vor retrage toate trupele de pe teritoriile noastre. Al-Qaida se va concentra în continuare asupra celui mai important duşman al său, SUA’’, nota el.

  • Planul lui bin Laden era de a acţiona cu răbdare. În aceeaşi scrisoare, el adăuga: ’’crearea unor state musulmane unite nu se poate realiza peste noapte. Nu e suficientă doar puterea armată pentru a răsturna un guvern sau pentru a controla un stat. Scopul nostru este acela de a reînvia religia islamică şi de-abia apoi să creăm state unde musulmanii să trăiască sub umbrela protectoare a califatului'' (formă de conducere a unui stat bazată pe religia islamică).

  • Un autor necunoscut încă se gândea să schimbe numele Al-Qaida, pentru că ’’ denumirea actuală le permite duşmanilor să susţină că nu se luptă cu islamul şi cu musulmanii, ci cu o grupare militară, al cărei scop nu este acela de unificare statală’’. Câteva din denumirile propuse de acesta erau ’’Monoteism şi grupul jihadului’’, ’’Reconstrucţia califatului’’, ’’Suportul faţă de islam şi grupul Al-Aqsa’’, ’’Grupul unit musulman’’, ’’Partidul de unificare a naţiunii islamice’’, ’’Grupul de eliberare Al-Aqsa’’ sau ’’Grupul de salvare şi revitalizare a naţiunii’’.

  • Osama bin Laden credea în schimbările climatice. Într-o scrisoare adresată în octombrie 2010 lui Atiyya, el nota că ’’una dintre problemele vitale cu care se confruntă omenirea la ora actuală este încălzirea globală. Schimbările atmosferice rapide şi catastrofele sunt cauzate de păcatele oamenilor’’, sublinia el.

Citește și: