Gandul.info
Cristina ANDREI
2297 vizualizări 26 feb 2018

Orban, cunoscut mai ales pentru politica sa anti-imigraţionistă şi retorica populistă va încerca să obţină încă un mandat la alegerile din 8 aprilie. 

Anterior, acesta spusese despre opoziţie că duce o luptă "fără speranţă", însă victoria de duminică a lui Peter Marki-Zay în cicumscripţia-cheie Hodmezovasarhely l-a contrazis şi s-ar putea să conteze foarte mult pentru alegerile generale. 

Marki-Zay a candidat ca independent, dar s-a bucurat de susţinerea întregului spectru al opoziţiei, câştigând astfel 57,5% din voturi, faţă de 41,5% cât a reuşit să obţină candidatul partidului Fidesz, Zoltan Hegedus. 

Analiştii politici privesc bătălia pentru Hodmezovasarhely, un orăşel din sudul Ungariei, drept un barometru destul de exact pentru felul în care se vor desfăşura alegerile naţionale. Rezultatul a fost un adevărat şoc pentru susţinătorii Fidesz, cu atât mai mult cu cât Hodmezovasarhely este localitatea natală a lui Janos Lazar, un aliat foarte important a lui Orban, iar în ultimul scrutin din 2014 partidul a câştigat 61% din voturi. 

Astfel, rezultatul acestui vot sugerează că suporterii fragmentatei opooziţii ungare i-ar putea pune lui Orban mai multe probleme decât se aşteaptă oricine. Site-ul index.hu notează că această victorie "dă câteva lecţii importante" şi încurajează opoziţia să lupte împreună împotriva actualului premier. 

 

 

Citește și: