Andrei Ionascu
324 vizualizări 28 apr 2017

Jean-Francois Jalkh a preluat şefia interimară după ce Marine Le Pen a demisionat pentru a se concentra pe candidatura prezidenţială, înaintea turului doi al alegerilor programate pe 7 mai.

Jalkh va rămâne vicepreşedinte al Frontului Naţional, iar Steeve Briois a fost numit preşedinte interimar. Briois, în vârstă de 44 de ani, este primarul oraşului Henin-Beaumont din 2014.

Jean-Francois Jalkh, în vârstă de 59 de ani, a declarat într-un interviu în 2000 că Franţa nu poartă responsabilitate pentru crimele comise în cel de-al Doilea Război Mondial asupra evreilor.

"Consider că din punct de vedere tehnic este imposibil - şi subliniez, imposibil - să fi fost folosit Zyklon B pentru exterminări în masă. De ce? Pentru că sunt necesare câteva zile pentru a decontamina un spaţiu în care a fost folosit Zyklon B", a spus Jalkh pentru La Croix, în 2000.

Zyklon B a fost principalul agent chimic folosit de către nazişti în camerele de gazare ale lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

În prezent, Jalkh nu a negat că a făcut acele comentarii, dar a spus că nu îşi amintea interviul cu pricina.

Partidul Frontul Naţional a fost acuzat în repetate rânduri de antisemitism. Fondatorul formaţiunii, Jean-Marie Le Pen, tatăl candidatei la preşedinţie Marine Le Pen, a fost condamnat de mai multe ori pentru discursuri care au incitat la ură rasială.

Printre alte comentarii antisemite, Jean-Marie Le Pen a calificat camerele de gazare ale naziştilor drept "un amănunt al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial", în cadrul unui discurs susţinut în oraşul german Munchen.

Marine Le Pen, fostul lider al Frontului Naţional, a afirmat pe 9 aprilie că "Franţa nu este responsabilă de Razia de la Velodromul de iarnă", operaţiunea de arestare în Paris şi deportare a 13.000 de evrei, în anul 1942. În replică, Israelul a atras atenţia că declaraţiile candidatei la preşedinţie "intră în contradicţie cu adevărul istoric".

Citește și: