Mihai SCHIAU
3447 vizualizări 23 iun 2012

Liderii celor mai mari puteri din zona euro au promis, în cadrul unei întâlniri de la Roma, că vor transforma Uniunea Europeană într-un "super-stat", cu o monedă unică, scrie Daily Mail.

Planul, care ar urma să fie oficializat săptămâna viitoare, în cadrul unui summit de la Bruxelles, a fost catalogat drept "un moment definitoriu" în istoria Uniunii.

La întâlnirea de ieri de la Roma, premierul italian Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy şi preşedintele francez Francois Hollande au convenit că noua măsură reprezintă "o viziune pe termen lung, pentru o mai bună integrare".

"Lecţia pe care am învăţat-o în urma crizei este că avem nevoie de mai multă Europă, nu de mai puţină", a declarat Merkel, în timp ce Rajoy a militat pentru o "uniune politică, bancară şi fiscală" în Europa.

Cu toate acestea, premierul italian Mario Monti a avertizat că liderii europeni ar mai putea avea doar o săptămână pentru salvarea UE, din cauză că băncile spaniole "se clatină" pe marginea prăpastiei. "Concluziile viitorului summit să sperăm că vor fi mai concrete şi mai credibile decât la precedentele întâlniri", a declarat Monti.

"Moneda euro va rămâne şi vorbim serios", a încheiat premierul italian, această ultimă frază fiind rostită în limba engleză, notează Daily Mail.

În cadrul întâlnirii de la Roma, cei patru lideri europeni au creionat un plan prin care ţările din zona euro să investească 124 de miliarde de euro în infrastructură, însă Daily Mail scrie că Monti, Merkel, Hollande şi Rajoy şi-au dat seama repede că nu există bani pentru aşa ceva.

Întrebată de ce nu aprobă un împrumut direct către băncile spaniole, care ar putea rezolva imediat problemele din această ţară, Merkel a răspuns franc: "Nu putem fi responsabili dacă nu deţinem controlul".

Daily Mail scrie că, pe lângă lucrurile făcute publice, cei patru lideri din UE au discutat la Roma şi despre un "plan secret" de salvare a Uniunii Europene, care să satisfacă totuşi dorinţa Germaniei ca ţările cheltuitoare să devină mai responsabile înainte de a primi ajutor.

În cadrul unui alt summit, desfăşurat în Luxemburg, nouă miniştri de finanţe din UE au hotărât să adauge o taxă pe tranzacţiile fiscale, susţinută puternic de Merkel şi Hollande.

Instantaneu surprins la Luxemburg: cancelarul britanic George Osbourne şi ministrul danez al economiei, Margrethe Vestager

Citește și: