17 vizualizări 13 dec 2009

"Insulta publică împotriva unui ministru" - infracţiune pasibilă de amendă de până la 12.000 euro - se sancţionează în Franţa, inclusiv atunci când s-a produs pe internet, ba încă şi la adăpostul unui pseudonim. În această situaţie s-a găsit Dominique Broueilh (50 de ani, mamă a trei copii), care a fost chemată în judecată de secretarul de stat pentru Familie, Nadine Morano.

Cazut a fost rezolvat în afara instanţelor de judecată, prin înţelegerea părţilor, relatează The New York Times (NYT).

Însă emoţiile prin care a trecut Broueilh au fost un avertisment pentru toţi internauţii care ar fi tentaţi să-i apostrofeze online pe liderii politici de la Paris.

Femeia din orăşelul St.-Paul-lés-Dax (la sud de Bordeaux) nu a făcut decât să o numească "mincinoasă" pe dna secretar de stat, colaboratoare apropiată a preşedintelui Nicolas Sarkozy. Morano a făcut demersuri pentru identificarea adresei de computer (IP) de unde a fost scris comentariul, iar Broueilh avea să fie chemată la poliţie.

Pentru NYT, rapiditatea cu care a fost descoperită "vinovata" din spatele unui pseudonim dovedeşte că zvonurile privind "echipele de supraveghere online" pe care le folosesc politicienii francezi par îndreptăţite.

Însuşi preşedintele Nicolas Sarkozy primeşte, în fiecare dimineaţă, un raport complet privind toate bârfele apărute despre el online. "Sarko" crede că internetul încurajează dezinformarea, după ce mai mulţi miniştri de-ai săi au fost surprinşi în ipostaze stânjenitoare, iar filmele au fost puse online. De pildă, ministrul de Interne (Brice Hortefeux) a fost surprins făcând o glumă rasistă, iar cel al Imigraţiei (Éric Besson), facând un gest obscen către un cameraman.

Numai că, în loc să-şi controleze manifestările publice, miniştrii sunt tot mai porniţi împotriva internauţilor. Aceştia, la rândul lor, postează tot mai multe filmuleţe compromiţătoare şi comentarii acide, pentru că "internetul nu suportă o astfel de aroganţă", consideră Azouz Begag, ministru al Oportunităţilor Egale, în vremea lui Jacques Chirac.

Citește și: