68 vizualizări 3 dec 2010
Din răspunsurile oferite de Julian Assange la videochatul The Guardian:
despre o posibilă reîntoarcere în ţata natală, Australia
"Sunt cetăţean asutralian şi îmi este foarte dor de ţara mea. Totuşi, în ultimele săptămâni, premierul australian, Julia Gillard, şi procurorul general au spus clar că nu doar că reîntoarcerea mea va fi imposibilă, ci că ei colaborează activ pentru a asista SUA în atacurile contra mea şi a oamenilor mei. Aceasta ridică întrebări despre ce mai înseamnă a fi cetăţean australian"
cum crezi că ai schimbat afacerile internaţionale?
"In ultimii patru ani, scopurile noastre au fost să dăm partea leului surselor, care îşi asumă riscurile reale în orice dezvăluire jurnalistică şi fără eforturile cărora jurnaliştii nu ar fi nimic. Dacă va fi cazul, cum presupune Pentagonul, ca acel tânăr soldat - Bradley Manning - să fie în spatele unora dintre dezvăluirile recente, atuni el este, fără îndoială, un erou fără egal"
despre eventuala publicare a numelor unor 'informatori'
"WikiLeaks are o istorie de patru ani. În acest timp, nu a existat nicio acuzaţie credibilă, nici măcar a unei organizaţii precum Pentagonul, că vreo persoană a suferit de pe urma activităţilor noastre"
Departamentul de Stat se întreabă dacă să te considere jurnalist sau nu. Eşti jurnalist?
"Am fost coautor al primei cărţi când aveam 25 de ani. Am fost implicat în documentare nonfiction, ziare, TV şi internet de atunci. Totuşi, nu este necesar a dezbate dacă sunt jurnalist sau cum oamenii se presupune că, în mod misterios, încetează a mai fi jurnalişti când scriu pentru organizaţia noastră. Deşi scriu încă, mă documentez şi investighez, principalul meu rol este acela de editor şi redactor-şef care organizează şi dirijează alţi jurnalişti"
despre impactul avut de WikiLeaks în ultimul an
"Întotdeauna am crezut că WikiLeaks va fi un concept cu un rol global şi a fost clar că asta face încă din 2007, când a schimbat rezultatul alegerilor generale din Kenya. M-am gândit că îi vor trebui doi ani, în loc de patru, pentru a fi recunoscut de alţii ca având acest rol important, aşa că suntem în întârziere şi mai avem multe de făcut. Ameninţările la adresa vieţii noastre sunt publice, totuşi, luăm măsurile de precauţie encesare, în măsura în care putem când ne confruntăm cu superputere"
despre mascarea unor identităţi din "cabluri" cu XXXXX, dar lăsarea altor nume la vedere
"Cablurile publicate corespund unor articole publicate de partenerii noştii din mass media şi de către noi. Ele au fost redactate de către jurnaliştii care lucrează la articole, pentru că aceşti oameni trebuie să ştie bine materialul despre care scriu. Redactările au fost apoi văzute de cel puţin un alt jurnalist sau editor, iar noi revedem mostre oferite de alte organizaţii"
despre declaraţia lui Tom Flanagan, consilier al premierului Canadei, "cred că Assange ar trebui asasinat.."
"Este adevărat că dl Flanagan şi alţii au făcut aceste declaraţii grave şi ar trebui puşi sub acuzare pentru instigare la omor"
a fost necesar să "dai un chip pentru WikiLeaks"? nu era mai bine să rămână o organizaţie anonimă?
"Este o intrebare interesantă. Iniţial, am încercat din răsputeri ca organizaţia să rămână fără o faţă, căci voiam ca ego-urile noastre să nu joace niciun rol în activităţile noastre (...) până la urmă, cineva trebuie să fie responsabil în faţa publicului şi numai o conducere care este dispusă să fie curajoasă în mod public poate sugera cu adevărat că sursele îşi asumă riscuri pentru un bine mai mare. În acest proces, am devenit paratrăznetul. Primesc atacuri nemeritate asupra oricărui aspect al vieţii mele, dar şi aprecieri nemeritate, ceea ce este un echilibru"
Eşti de acord că guvernele occidentale îşi riscă autoritatea morală atacând WikiLeaks?
"Vestul şi-a fiscalizat baza de realţii de putere printr-o reţea de contracte, împrumuturi, deţineri de acţiuni, holdinguri bancare etc. În acest mediu, este necesar ca exprimarea să fie 'liberă', pentru că o schimbare în politică rareori aduce vreo schimbare acestor instumente de bază. Exprimarea în Vest, ca ceva care rar are vreun efect asupra puterii, este liberă ca păsările şi bursucii. În state precum China există cenzură, pentru că exprimarea are putere şi puterea se teme de ea. Ar trebui să ne uităm întodeauna la cenzură ca la un semnal economic care arată potenţialul de putere a liberei exprimări. Aceste atacuri ale SUA împotriva noastră arată o mare schimbare, că exprimarea este sufieientă pentru a sparge blocada fiscală"

La ora anunţată pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri (Q&A) cu fondatorul WikiLeaks, 13:00 la Londra (15:00 la Bucureşti), pagina cu anunţul respectiv de pe siteul guardian.co.uk nu mai era de găsit.

Peste circa 30 de minute, pagina care anunţa videochatul era disponibilă din nou, cu un anunţ al administratorilor siteului că au preluat câteva întrebări pentru australian şi vor reveni cu răspunsurile sale.

"Închidem temporar comentariile (pe pagina de blog a The Guardian) şi vom posta răspunsurile lui Julian Assange cât de repede putem", se arată în mesajul redacţiei.

Editorul ziarului The Guardian, Alan Rushbridger a anunţat, pe Twitter, de echipa sa are "dificultăţi tehnice în a pune online videochatul cu Assange".

Citește și: