137 vizualizări 1 mar 2011

Colonelul Muammar Gaddafi a declarat într-un interviu pentru BBC că este iubit de poporul său şi a negat existenţa protestelor din Tripoli. Liderul libian a mai spus că oamenii lui şi-ar da viaţa pentru a-l proteja şi a râs la sugestia jurnaliştilor BBC care l-au întrebat dacă intenţionează să părăsească Libia.

Gaddafi s-a arătat dezamăgit de "trădarea" liderilor vestici care l-au rugat să-şi dea demisia. Ministerele de externe din întreaga lume au condamnat atacurile asupra cetăţenilor libieni, iar Uniunea Europeană a impus mai multe sancţiuni, precum embargoul asupra armelor sau îngheţarea conturilor colonelului Gaddafi.

Fragmente din interviu:

· Gaddafi a spus că nu poate să demisioneze deoarece el nu are o funcţie oficială şi a insist că puterea de decizie le aparţine libienilor. Gaddafi a preluat conducerea acum 42 de ani, dar regimul său nu poate fi înlăturat prin vot, deoarece se legitimează în virtutea implicaţiilor pe care le-a avut în revoluţia din 1969.

· Liderul libian consideră că sancţiunile Uniunii Europene nu sunt legitime;

· Colonelul Gaddafi a negat existenţa protestelor din Libia. El a spus că demonstranţii din străzi sunt controlaţi de al Qaeda. Deşi aceştia sunt înarmaţi, Gaddafi spune că le-a interzis susţinătorilor săi să deschidă focul asupra lor.

Hillary Clinton, Secretar de Stat al Statelor Unite, l-a acuzat pe Gaddafi şi pe adepţii săi că folosesc "mercenari şi asasini" pentru a ataca oameni nevinovaţi şi că îi execută pe soldaţii libieni care refuză să tragă în civili. Preşedintele SUA, Barak Obama, s-a întâlnit luni cu secretarul general al ONU, generalul Ban Ki-moon, la Casă Albă unde ambii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de amplificarea violenţelor din regiune. Cei doi consideră că liderul libian şi-a pierdut legitimitatea când "a declarat război împotriva propriului popor". În opinia lor, ţara are nevoie de un lider ales prin vot legitim.

Protestele din Libia au început la jumătatea lunii februarie. Consiliul de Securitate al ONU a evaluat numărul morţilor la 1000 de persoane. Peste 100.000 de oameni au fugit din Libia în cursul săptămânii trecute. În această noapte au fost evacuaţi şi 86 de români care au fost aduşi în ţară cu o aeronavă MapN.(Alexandra Pele)

Citește și: