Alina Matis
2307 vizualizări 6 nov 2012

Americanii sunt aşteptaţi marţi la urne, pentru a-şi vota preşedintele, la ALEGERI SUA 2012. Ziua cea mare încheie, astfel, 18 luni de campanie intensă, care a stabilit un nou record în materie de cheltuieli electorale, cu o „factură” de peste 2 miliarde de dolari. Economia a fost laitmotivul acestei curse - despre acest subiect au vrut candidaţii să vorbească de fiecare dată când au avut ocazia, interes care, după cum a relatat gândul de-a lungul campaniei, a coincis şi cu interesul electoratului american.

În ziua decisivă pentru America, când oamenii formau cozi de sute de metri în faţa unora dintre secţiile de votare, gândul a stat de vorbă cu Marilyn Geewax, senior editor pe probleme economice la NPR, postul public de radio din Statele Unite, şi analist economic la diferite emisiuni televizate, pentru a afla cum se justifică, totuşi, acest interes aproape exclusiv pentru economie în campania electorală americană din 2012, în detrimentul politicii externe şi al problemelor sociale. De asemenea, jurnalista americană, care a precizat că, spre deosebire de jurnaliştii din media americane private, este obligată să fie obiectivă, a analizat campania, vorbind despre argumentele economice ale candidaţilor, despre momentele lor cele mai slabe, dar şi despre un posibil rezultat.

gândul: Aceste alegeri au fost centrate aproape exclusiv pe probleme economice. Acesta a fost singurul subiect despre care candidaţii au vrut să vorbească mereu, chiar şi atunci, cum a fost cazul ultimei dezbateri prezidenţiale, când trebuiau să discute despre politică externă. De ce a fost economia un subiect mai important acum decât la alegerile din 2008, când situaţia economică a Statelor Unite era mai rea?

Marilyn Geewax: Marea Recesiune a început în decembrie 2007, când piaţa imobiliară a început să se destrame, iar rata şomajului a început să crească dramatic. De-a lungul ultimului an al preşedinţiei lui G.W. Bush, economia a fost, într-adevăr, o problemă. Dar era prea devreme pentru că majoritatea oamenilor să îşi dea seama cât de rea avea să devină situaţia. De exemplu, în iulie 2008, rata şomajului era de 5,8%. Nu a fost o rată atât de rea, aşa că, în timp ce candidaţii erau în campanie în timpul verii, cei mai mulţi dintre americani pur şi simplu nu şi-au dat seama cât avea să se înrăutăţească economia. Chiar şi în octombrie 2008, rata şomajului ajunsese la 6,5%. Un an mai târziu, în octombrie 2009, era 10% şi a rămas la un nivel ridicat şi în următorii ani. Astăzi, economia este într-o stare mult mai bună decât la apogeul recesiunii, însă a fost un proces lent şi frustrant. Acesta este aspectul care îi interesează cel mai mult pe americani.

gândul: Cine a avut cele mai puternice argumente în politicile economice, de-a lungul campaniei?

M.G.: Romney a susţinut că starea economiei s-a îmbunătăţit mult prea încet. De cealaltă parte, argumentul lui Obama a fost că preşedinţia Bush a lăsat economia cu atât de multe probleme, încât este de înţeles că procesul de refacere a fost atât de greoi. El susţine că are nevoie de mai mult timp pentru a repara economia. În definitiv, rămâne la latitudinea alegătorilor să decidă al cui argument este mai solid.

gândul: Cât de mult l-au ajutat ultimele rapoarte privind rata şomajului pe preşedintele Obama? L-a ajutat cumva uraganul Sandy mai mult decât raportul de vinerea trecută?

M.G.: Raportul de săptămâna trecută a fost unul pozitiv şi l-a ajutat pe Obama, a întărit argumentul lui potrivit căruia situaţia se îmbunătăţeşte. Uraganul a fost un eveniment dramatic, care i-a permis să dea dovadă de leadership. Nu avem cum să ştim, însă, ce a contat mai mult pentru alegători.

gândul: Din datele disponibile până acum, se pare că această campanie va stabili un nou record în materie de cheltuieli, atât în ceea ce priveşte campaniile pentru alegerile prezidenţiale, cât şi pentru cele legislative. Dat fiind cantitatea enormă de bani cheltuiţi, mai ales pe publicitatea negativă, în ce măsură reuşesc Super PACs (comitete care se ocupă de finanţarea electorală, n.red.) să influenţeze aceste alegeri? Cu alte cuvinte, reuşesc aceste comitete să decidă rezultatul?

M.G.: Mulţi analişti spun că reclamele lui Obama din statele-cheie au fost eficiente. Obama a atras atenţia la succesul ajutorului pentru salvarea industriei auto şi a creat o imagine a unui Romney drept un bogătaş de Wall Street, căruia nu îi pasă de oamenii de rând. Aceste reclame par să fi fost eficiente mai ales în influenţarea opiniei publice în Ohio şi în alte state industriale.

gândul: Retrospectiv, care au fost cele mai bune şi cele mai proaste momente ale lui Barack Obama, respectiv Mitt Romney, din această campanie?

M.G.: Cel mai prost moment pe care l-a avut Obama a fost eşecul din prima din cele trei dezbateri prezidenţiale. De cealaltă parte, momentul cel mai prost al lui Mitt Romney ar putea să fi fost la începutul mandatului lui Obama, când s-a opus ajutorului pentru industria auto. Acea poziţie, care datează de acum patru ani, i-a făcut mult rău pe parcursul campaniei.

gândul: Ce ar trebui să urmărim astăzi, în ziua alegerilor? Care sunt semnele că Barack Obama sau Mitt Romney au o zi bună ori, dimpotrivă, una proastă?

M.G.: Ultimele sondaje ar putea să fie utile. Altfel, nu avem de unde să ştim cine a câştigat. Va trebui să aşteptăm numărarea finală a voturilor.

gândul: Care te aştepţi să fie rezultatul?

M.G.: Sondajele sugerează că o victorie din partea lui Barack Obama este scenariul cel mai plauzibil.

TOTUL DESPRE ALEGERI SUA 2012: PRINCIPALELE EVENIMENTE DIN ZIUA VOTULUI ŞI PRIMELE REZULTATE


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 - CE SPUN SONDAJELE, EXPERŢII ŞI CANDIDAŢII

EFECTELE URAGANULUI SANDY ASUPRA ALEGERILOR PREZIDENŢIALE AMERICANE

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR TREI DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE A TREIA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

TOTUL DESPRE A DOUA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

TOTUL DESPRE DEZBATEREA VICEPREŞEDINŢILOR - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENŢIALĂ - PRINCIPALELE DECLARAŢII, CINE A CÂŞTIGAT

CARE ESTE POZIŢIA LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAŢIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ŞI UE

CUM FUNCŢIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ŞI CUM SUNT "CROITE" CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

CE SUNT SUPER PACS, MAŞINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROŞI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ŞI MITT ROMNEY

CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ŞEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ - ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOŢIILOR CANDIDAŢILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE


 

Citește și: