166 vizualizări 30 nov 2009

Cei mai mulţi elveţieni (57,7%) nu doresc să vadă minarete ridicate în ţara lor, a rezultat în urma votului la referendumul de duminică, în ciuda sondajelor care estimau că o astfel de propunere "nedemocratică" nu va primi sprijinul a mai mult de 37% dintre cetăţeni. Raportorul ONU pentru libertate religioasă, Amsa Jahangir, a calificat decizia elveţienilor drept "o discriminare evidentă împotriva comunităţii musulmane din Elveţia", în timp ce poziţii similare au avut Consiliul Europei şi reprezentanţi ai unor guverne europene. Vaticanul a deplâns "o lovitură dură pentru libertatea religiei", pe care episcopii catolici din Elveţia nu au aprobat-o.

O poziţie dură a avut Franţa, mai întâi prin ministrul de Externe, Bernard Kouchener, care a descris voinţa elveţienilor ca fiind "o exprimare a intoleranţei". Ulterior, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a spus că "nu trebuie să dăm sentimentul stigmatizării unei religii, adică a islamului".Între timp, mesajele venite dinspre ţările islamice au fost pline de iritare. Pentru marele muftiu al Egiptului, referendumul "nu este doar o atingere adusă libertăţii religioase, dar şi o insultă la adresa sentimentelor comunităţii musulmane din Elveţia şi de oriunde altundeva".

Guvernul de la Berna, în defensivă

Ministrul elveţian al Justiţiei, Eveline Widmer-Schlumpf, a încercat să scuze decizia conaţionalilor săi prin aceea că "votul nu a fost un referendum împotriva islamului... ci un vot care a ţintit stoparea evoluţiilor fundamentaliste". Deşi Guvernul de la Berna şi cele mai mari partide elveţiene au militat împotriva rezultatului de duminică, a fost de ajuns ca două formaţiuni de dreapta (UDC şi UDF) să convingă publicul. Explicaţia lor a fost aceea că nu se restrânge dreptul la practicarea religiei pentru cei 400.000 de musulmani din populaţia de 7,5 milioane a ţării. Cele patru minarete deja ridicate în Elveţia rămân în picioare şi musulmanii au dreptul să-şi construiască moschei, dar trebuie interzise minaretele ca "simbol aparent al unei revendicări politico-religioase a puterii, care pune în discuţie drepturile fundamentale", notează Agerpres.

Ministrul Justiţiei se teme şi de un eventual boicot la care ar putea fi supusă Elveţia, ceea ce ar putea afecta exporturile către ţările musulmane şi afluxul de turişti dinspre acestea. Numărul turiştilor din statele Golfului a crescut cu 15% în ultimii ani şi ei cheltuie anual, numai în oraşul Geneva, circa 250 milioane franci (164 milioane euro).

Referendumul, salutat în Olanda

În Olanda, liderul Partidului Libertăţii (PVV), Geer Wilders, a salutat decizia elveţienilor, din moment ce pe agenda formaţiunii sale se află combaterea "islamizării Europei". Wilders a reaprins discuţiile pe această temă din Olanda, anunţând că va propune organizarea unui referendum.

În Germania, Wolfgang Bosbach, responsabil al Comisiei de afaceri externe din Bundestag, consideră "contraproductivă" criticarea elveţienilor. Creştin-democratul crede că teama de islamizare există şi în Germania şi ea "trebuie luată în serios" de către politicieni.

Citește și: