275 vizualizări 14 feb 2011

Musulmanii care adoptă obiceiuri occidentale, precum bărbieritul, dansul, ascultatul muzicii sau fumatul vor fi chinuiţi în lumea de dincolo cu o furcă de fier. La fel vor păţi şi fetele musulmane care nu îşi acoperă faţa.

Acestea sunt câteva dintre învăţăturile pe care profesorii unei şcoli musulmane din Marea Britanie le predau elevilor. La alte cursuri li se spune că hinduşii nu posedă intelect şi beau urină de vacă. La fel de prost văzuţi sunt creştinii şi evreii.

Pe lângă aceste învăţături, mersul la şcoală presupune pentru aceşti elevi bătăi, ameninţări sau statul în genunchi cu picioarele încrucişate. Imaginile au fost înregistrate cu o cameră ascunsă şi făcute publice de postul TV Channel 4.

"Voi nu sunteţi ca non-musulmanii de aici. Tot răul pe care îl vedeţi pe stradă, oameni care nu poartă hijabul (vălul islamic), oamenii care fumează... ar trebui să urâţi toate astea, ar trebui să vă fie scârbă să mergeţi pe stradă", spune un astfel de profesor în timpul orelor. Elevii de 11 ani sunt aliniaţi în genunchi în faţa sa.

Totul se petrece la Şcoala Darul Uloom din Birmingham. Este una din cele 2.000 de instituţii similare din Marea Britanie, unde merg doar copiii musulmani.

Oficial, în aceste şcoli se pune bază pe toleranţă şi respect faţă de alte religii. Însă reporterii sub acoperire ai Channel 4 au descoperit cu totul altceva. Aceştia au plantat camere care să filmeze intermitent ceea ce se petrece în timpul orelor. Au descoperit că orele de învăţătură erau pline de insulte la adresa altor religii.

Bătaie în timpul recitării din Coran

Într-o altă instituţie de învăţământ islamic, moscheia Markazi din Keighley, West Yorkshire, reporterii Mail Online au descoperit alte abuzuri.

Reporterii au plantat şi aici o cameră ascunsă timp de două zile. Imaginile au arătat cum un profesor se plimbă printre elevi în timp ce aceştia recită din Coran şi îi loveşte. Începe mai întâi pălmuind un elev, face acelaşi lucru cu al doilea, iar pe al treilea îl loveşte cu piciorul.

În cele două zile de filmare, au fost înregistrate zece asemenea incidente, printre cei loviţi numărându-se şi copii de şase sau şapte ani. Tot aici, un elev mai mare, care este lăsat să conducă orele, este văzut ridicând o bancă de lemn şi ameninţând un elev mai mic.

Osman, elevul care a îndurat nouă ani de bătăi

Printre cei care au ajutat reporterii să-şi realizeze materialele se numără şi Osman, un tânăr care a sudiat în patru dintre aceste instituţii de învăţământ islamic. Acesta povesteşte că în cei nouă ani petrecuţi în astfel de şcolii a fost bătut de cel puţin două ori pe săptămână.

"Mi-a distrus încrederea în mine. Cel mai rău era că nu ştiam niciodată când şi de ce se întâmplă. Am avut un profesor îngrozitor care mă lovea cu pumnii, cu un băţ, cu un pantof, cu orice găsea. Se enerva din senin şi izbucnea", a povestit Osman.

Ayesha este o altă fostă elevă a unei astfel de şcoli. "Profesorul îmi indica ce să citesc, pronunţa versetul înainte, iar dacă nu pronunţam la fel mă lovea cu o riglă peste degete", povesteşte aceasta. Fratele ei mai mic, care avea doar cinci ani în acea perioadă, era lovit cu un băţ peste picioare.
"O metodă depăşită, arhaică"

Teologul musulman Taj Hargey, de la Universitatea din Oxford s-a arătat indignat de aceste metode. "Este o metodă depăşită, arhaică de predare. Violenţa împotriva copiilor nu face altceva decât să sădească seminţele violenţei în ei", a spus acesta.

Autorităţile din învăţământul britanic nu pot lua nicio măsură împotriva profesorilor violenţi. Legea britanică interzice profesorilor să bată elevii, însă numai în instituţiile cu program normal. Scolile islamice funcţionează cu program redus...

Totuşi, după ce au văzut imaginile, instituţiile în cauză au promis să ia măsuri.

Şcoala Darul Uloom din Birmingham a afirmat că jignirile aduse altor religii au fost făcute de elevi mai mari şi suplinitori, nu de profesori. Elevii urmează să fie exmatriculaţi, iar suplinitorii nu vor mai avea acces în instituţie.

Conducerea şcolii din Moscheea Markazi a comunicat că se vor lua măsuri pentru siguranţa elevilor.

Citește și: