202 vizualizări 9 mai 2019

"Statul de drept e chintesenţa şi va fi în atenţia noastră strategică. Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu fiindcă ar fi o doctrină ideologică. Aceasta e chintesenţa Europei ca entitate politică. Nu este locul meu să intervim într-o dezbatere politică internă. Ştiu un lucru, dacă eşti gata să aperi ideea principiului statului de drept, atunci poţi să fii optimist, dar numai atunci. Nu e o problemă doar în anumite state membre. Putem să vorbim de o tendinţă îngrijorătoare şi periculoasă la nivel global. Aici lucrurile sunt în mâinile dvs. Dacă oamenilor nu le pasă de statul de drept, atunci guvernele vor ceda şi de aceea noi sperăm ca ideea statului de drept să se menţinăm în Europa", a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

"Conceptul statului de drept e la baza valorilor UE. Eu îmi doresc stat de drept. Avem şi unii politicieni care nu îşi doresc stat de drept în România, dar decizia e la români. Eu ştiu care va fi acest răspuns, abia aştept să îl primim", a răspuns şi Klaus Iohannis, al Sibiu.

Ulterior, preşedintele Consiliului European a completat spunând că ţările membre mici nu pot fi apărate dacă nu sunt respectate principiile statului de drept.

"Avem obligaţie nu doar politică, ci şi procedurală de a respecta echilibrul geografic. E un aspect important care se regăseşte şi în Tratat. Sentimentul că conducerea instituţională să protejeze ţările mici, care sunt membre mai noi. E vorba de o obligaţie foarte serioasă de a îi proteja pe cei mai slabi de superputeri, când e absolut nevoie. Pentru mine problema e asemănătoare cu cea a statului de drept, fie că vorba de state membre, popoare, esenţa de a îi proteja pe cei mai slabi. Nu putem să îi apărăm pe lucrători, să afirmăm drepturile sindicatelor, nu putem să protejăm lumea afacerilor, economia, standarde ridicate fără stat de drept. Nu e vorba de o discuţie de ordin ideologic, e o problemă reală pentru milioane de oameni, pentru firme şi lucrători", a completat Tusk.

Foto: Mediafax Foto

 

Citește și: