Catalina Iordache
114 vizualizări 15 mar 2019

„Preşedintele României a evidenţiat importanţa continuării coordonării strânse româno-croate din perspectiva deţinerii, pentru prima dată pentru ambele ţări, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în cadrul aceluiaşi Trio, alături de Finlanda. În context, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că ţara noastră a înregistrat, până în prezent, rezultate bune în exercitarea mandatului de Preşedinţie la Consiliul Uniunii Europene”, a transmis Administraţia Prezidenţială, vineri, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Cei doi oficiali au abordat subiecte de pe agenda bilaterală, europeană şi regională.

„Cei doi interlocutori au evidenţiat nivelul excelent în ceea ce priveşte dialogul politic bilateral, marcat de o agendă intensă de întrevederi la toate nivelurile. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa consolidării şi a cooperării economice, care să permită atingerea potenţialului de dezvoltare al celor două ţări. În cadrul discuţiei, a fost evidenţiat rolul de punte de legătură dintre cele două ţări pe care îl reprezintă comunităţile românofone din Croaţia şi minoritatea croată din România. În context, ministrul de externe a salutat tratamentul de care beneficiază minoritatea croată în România”, potrivit sursei citate.

Administraţia Prezidenţială mai informează că preşedintele Klaus Iohannis şi vicepremierul Croaţiei Marija Pejčinović şi-au arătat „preocuparea cu privire la procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, în contextul rezultatului votului din Camera Comunelor prin care a fost respins, pentru a doua oară, Acordul de Retragere. Preşedintele României a reiterat sprijinul ţării noastre, inclusiv în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, pentru o retragere ordonată a Marii Britanii, respectiv pentru a pune bazele unei relaţii viitoare cât mai apropiate între Uniunea Europeană şi Regatul Unit”.

În plan regional, cei doi interlocutori au evidenţiat conlucrarea foarte bună în promovarea Iniţiativei celor Trei Mări, care îşi propune, printre principalele obiective, creşterea coeziunii la nivelul Uniunii Europene, mai informează Administraţia Prezidenţială.

Iohannis şi Pejčinović susţin că Summitul informal de la Sibiu, din 9 mai, va reprezenta un bun prilej de a transmite un mesaj de unitate, de angajament pro-european şi de a proiecta o perspectivă pozitivă pentru viitorul Uniunii Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis, a primit-o vineri, la Palatul Cotroceni, pe Marija Pejčinović Burić, viceprim-ministru şi Ministru al Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia, cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta a efectuat-o la Bucureşti.

Pană: România a depăşit Austria, a reuşit să încheie în două luni 70 de dosare

România a reuşit în două luni de la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene să încheie 70 de dosare, depăşind Austria care în cele şase luni de mandat a finalizat 50 de dosare, declară vicepreşedintele PSD, deputatul Doina Pană.

Doina Pană a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, că în cele două luni de când România a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene a reuşit să încheie 70 de dosare şi a depăşit Austria.

Potrivit vicepreşedintelui PSD, în cele şase luni cât a condus Uniunea Europeană, Autris a încheiat puţin peste de 50 de dosare.

„Vreau să vă spun că în două luni am depăşit Austria, în toată preşedinţia austriacă. În preşedinţia austriacă s-au încheiat puţin peste 50 de dosare, în şase luni cât a durat preşedinţia, iar noi, ieri am mai închis încă două dosare. Am ajuns la 70 de dosare închise, dintre care trei sunt foarte grele - referitoare la energie, la drepturile de autor online şi digitalizare. Este realmente un succes şi există deja opinii deschise şi din partea oficialilor europeni legat de acest lucru”, a spus Doina Pană.

În perioada 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020, preşedinţia Consiliului UE ropene este deţinută de trio-ul România-Finlanda-Croaţia, timp de 6 luni, fiecare stat. Preşedinţia română a Consiliului UE a început pe 1 ianuarie 2019 şi se va termina la sfârşitul lunii iunie.

 

Citește și: