Adriana Stanca
2241 vizualizări 1 apr 2013

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, scrie, într-un articol de opinie pentru Daily Mail, că singura soluţie pentru ca ţara noastră să depăşească probleme provocate de criza economică este să se asigure că forţa de muncă nu alege pieţele internaţionale.

„Imigraţia din România poate că a părut o soluţie bună în perioada crizei economice, reducerilor bugetare şi a măsurilor de austeritate. Acum însă, când se poate observa o evoluţie către un climat economic favorabil axat în principal pe dezvoltare şi investiţii, este esenţial ca românii să aleagă să lucreze în ţară”, scrie Jinga.

În continuare, ambasadorul mai spune că România „nu-şi permite să mai piardă alţi oameni inteligenţi şi talentaţi” sau „muncitori pricepuţi”.

„Peste 4.000 de medici români şi asistente educaţi în universităţile din România lucrează acum în sistemul sanitar din Marea Britanie, dar noi avem nevoie de ei în spitalele noastre. Zeci de mii de constructori români extrem de bine pregătiţi au găsit locuri de muncă în Regatul Unit, dar acasă acest sector se confruntă cu lipsa de personal", scrie diplomatul.

Mai departe, Ion Jinga povesteşte cazul unei companii româneşti deschise la Londra, "care are circa 500 de angajaţi români şi care construieşte locuinţe sociale, însă nu pentru muncitorii români, ci pentru cetăţenii britanici".

"Cu 3 milioane de români ce lucrează în afara graniţelor din anul 2007, ţara noastră a depăşit deja limitele exportării forţei de muncă. (...) Nu ne mai putem permite să pierdem alţi oameni inteligenţi şi talentaţi, nu ne mai putem permite să pierdem muncitorii noştri pricepuţi”, arată ambasadorul.

Ion Jinga aminteşte şi de târgurile de joburi pe care Guvernul României le-a organizat în anul 2008 în Spania şi Italia, în încercarea de a atrage înapoi în ţară românii plecaţi la muncă în afara graniţelor, avertizând în acelaşi timp că o acţiune similară ar putea fi reluată şi în acest an.

„Dacă actualul trend pozitiv al economiei va continua, probabil că va trebui să repetăm acest exerciţiu. Românii din Marea Britanie formează o comunitate tânără – peste 70% dintre aceştia au vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani -, iar solicitărilor privind ajutoarele sociale sunt foarte limitate”, mai explică ambasadorul.

Potrivit acestuia, datele statistice arată că, din totalul de 40.171 de solicitări de ajutor social depuse anul trecut de imigranţii care lucrează în Regatul Unit, dar care au copii în ţări din Zona Economică Europeană (EEA), doar 324 au aparţinut românilor – 0,8%.

În ceea ce priveşte recentele controverse declanşate de ridicarea în 2014 a restricţiilor aplicate de Marea Britanie pentru muncitorii români şi bulgari, oficialul arată că, în opinia sa, acestea sunt nefondate.

“(…) Nu am un glob de cristal, dar nu cred în toate semnalele de alarmă ridicate în legătură cu valul de imigranţi din România. Toate analizele realizate pe baza datelor statistice au condus la concluzia că Regatul Unit nu este destinaţia preferată a muncitorilor români care îşi caută un loc de muncă”, spune ambasadorul.

În final, Ion Jinga scrie că prioritatea României este aceea de a “convinge medicii, asistentele, profesorii, studenţii, cercetătorii şi muncitorii din sectorul construcţiilor care se află acum în Marea Britanie să se întoarcă acasă şi să contribuie cu talentul lor la  dezvoltarea economică a ţării”.

Citește și: