Cristina ANDREI
5769 vizualizări 5 dec 2015

Liderul guvernului din Irak susţine că pătrunderea „unui batalion armat” de luptători turci în zona Nivenah, în apropiere de Mosul s-a realizat fără niciun fel de permisiune. Acolo puterea este deţinută de grupul terorist ISIS. 

Corespondentul Al-Jazeera confirmă intrarea soldaţilor turci pe teritoriul irakian, la invitaţia guvernatorului din Mosul, Atheel Nujaifi, care se află la conducerea unor formaţiuni locale numite Hashd al-Watani (Frontul de Mobilizare Naţională). 

„Avem nevoie de mai mult ajutor pentru a lupta împotriva ISIS, iar dacă Turcia este dispusă să ne ofere un astfel de sprijin, îl vom accepta”, ar fi transmis conducerea de la Mosul către capitala Irakului. Ministrul de Externe irakian a spus, pentru televiziunea naţională de la Bagdad că desfăşurările de trupe turceşti reprezintă „o incursiune” şi că respinge orice fel de operaţiuni militare care nu se realizează în colaborare cu guvernul din care face parte. 

Un oficial turc responsabil cu securitatea care a dorit să rămână anonim a declarat pentru Reuters că trupele s-au fi deplasat către Mosul însoţite de vehicule blindate, o mişcare despre care coaliţia statelor care luptă împotriva ISIS avea perfectă cunoştinţă. Un video lansat pe site-ul turcesc al publicaţiei proguvernamentale Yeni Safak arată platforme care transportă vehicule ale armatei în timpul nopţii, pe care le descrie drept un convoi ce însoţeşte soldaţii turci către Bashiqua. 

Irakul solicită retragerea

Un oficial militar kurd stabilit în prima linie a frontului de la Bashiqua, la nord de Mosul, a spus că în noaptea de miercuri spre joi, în tabăra din teritoriu, au sosit omologi turci, escortaţi de echipaje de protecţie. Acesta a afirmat că nu are imaginea clară a numărului persoanelor aflate acolo şi că refuză să facă speculaţii. 

Tabăra este folosită de un grup numit Hashid Watani (mobilizare naţională) care este alcătuit mai ales dinpersoane care au făcut parte din efectivele poliţiei irakiene şi voluntari din Mosul. Aceasta a fost înfiinţată de fostul guvernator Atheel al-Nujaifi, care întreţinea relaţii apropiate cu Turcia.

„Soldaţii noştri sunt deja în Irak. Un batalion de militari a ajuns deja acolo. Antrenamente se făceau în acea regiune încă de acum doi sau trei ani. Această defăşurare de forţe face parte din ceea ce înseamnă pregătire”, a declarat un înalt oficial turc. 

„Acţiunile nu fac parte din lupta împotriva Daesh (ISIS)”, a adăugat un conducător turc, menţionând că cel puţin 20 de vehicule blindate însoţeau convoiul, ca măsură de protecţie. 

La Washington, doi conducători cu funcţii înalte în structurile apărării americane au declarat vineri că Statele Unite au cunoştinţă de deplasarea a sute de soldaţi turci în nordul Irakului, dar că mişcarea nu face parte din activităţile coaliţiei conduse de SUA. 

Aceste evenimente vin pe fondul ultimelor tensiuni dintre Bagdad şi Ankara, cu toate că între cele două există un istoric serios de neînţelegeri, dintre care cele mai cunoscute sunt acelea referitoare la veniturile obţinute pentru petrolul din regiunea kurdă. 

 

Citește și: