Teodora Marinescu
368 vizualizări 21 aug 2018

Ahmadreza Mohammadi-Doostdar, în vârstă de 38 de ani, care deţine cetăţenie dublă şi Majd Ghorbani, în vârstă de 59 de ani, care deţine cetăţenie iraniană dar este rezident în statul California, au fost acuzaţi pentru spionaj în folosul Iranului, a informat Departamentul de Justiţie americani. Cei doi au fost arestaţi pe data de 9 august.

Doostdar ar fi călătorit din Iran în Statele Unite în iulie 2017 pentru a colecta informaţii despre persoane considerate inimici ai Guvernului iranian, inclusiv israelieni şi evrei, cât şi despre persoane asociate cu gruparea MEK.

Departamentul de Justiţie a informat că Doostdar a spionat în 2017 un institut evreiesc din Chicago.

Ghorbani este acuzat că ar fi participat la o manifestare MEK din New York, împotriva Guvernului Iranian, unde ar fi fotografiat protestatarii pentru a trimite imaginile în Iran. Acesta este suspectat că ar fi primit 2.000 de dolari pentru fotografii.

Fotografiile, multe din ele fiind însoţite de note privind participanţii, au fost găsite în bagajul lui Ghorbani într-un aeroport din SUA, când încerca să se întoarcă în Iran.

Iranul consideră că Mujahideen-e Khalq este o grupare teroristă care încearcă să dea jos Guvernul de la Theran. MEK a fost considerat un grup terorist de Departamentul de Justiţie american până în anul 2012.

Citește și: