160 vizualizări 4 oct 2009

Tratatul constituţional al UE a fost aprobat şi în Irlanda, în urma referendumului de vineri, însă controversele care întârzie intrarea în vigoare a acestuia nu au luat sfârşit, ba chiar s-au reaprins în Regatul Unit (UK).

La fel cum prevedeau sondajelor, în majoritatea celor 41 de circumscripţii electorale (cu excepţia a două) Tratatul de la Lisabona a fost aprobat. Până şi în sud-vestul Dublinului, unde 65% dintre alegători au votat "nu" în iunie 2008, de data aceasta au votat favorabil 59%. Succesul taberei "da" s-a datorat şi creşterii participării la vot, de la 53%, acum un an, la 59%.

Dincolo de vestea bună din urma referendumului irlandez, salutată de liderii majorităţiii statelor UE, "salvarea" Tratatului este departe de a fi avut loc în Irlanda. Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, a comentat decizia irlandezilor prin aceea că promulgarea legii de ratificare "nu este una din priorităţile sale". De mai multe luni, Klaus refuză ratificarea, acuzând că documentul nu face decât să deschidă calea transformării UE într-o supraputere totalitară, ca fosta URSS.

La rândul său, preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, întârzie ratificarea, avertizându-şi conaţionalii că "se naşte o nouă Europă în care Polonia nu îşi găseşte locul". Poziţia lor este vehement criticată în ţările lor, dar cei doi lideri speră să amâne promulgarea până la alegerile din UK (aşteptate pentru mai-iunie 2010), când Partidul Conservator ar urma să vină la putere. Liderul conservatorilor, David Cameron, a reafirmat, după referendumul irlandez, că va organiza un referendum în UK, dacă, până la câştigarea alegerilor, Tratatul nu va fi ratificat în toate celelalte 26 de state UE.

Citește și: