Loredana VOICULESCU
Mihai SCHIAU
20020 vizualizări 13 nov 2011

Comisia Trilaterală, una dintre cele mai puternice şi influente organizaţii mondiale, s-a reunit la acest sfârşit de săptămână la Haga (Olanda), printre participanţi numărându-se şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Pe lângă şeful BNR, care este în prezent membru al Comitetului executiv al Comisiei, România mai este reprezentată în Trilaterală de încă doi români - Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI şi Răsvan Radu, care conduce UniCredit Ţiriac Bank, ultimul devenind membru al organizaţiei în toamna acestui an. Radu este unul dintre cei mai tineri români aflaţi la conducerea unei bănci de top 10.

"Guvernatorul BNR este într-adevăr la Haga, la reuniunea Comisiei Trilaterale. Mario Monti nu participă", a confirmat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Grupul european al Comisiei Trilaterale, care cuprinde 170 de personalităţi, îl are ca preşedinte pe Mario Monti de numele căruia se leagă două dintre cele mai importante evenimente din Europa, în ultimele zile. Este vorba, în primul rând, despre demisia premierului italian Silvio Berlusconi, al cărui succesor va fi, cel mai probabil, fostul comisar european Mario Monti.

Monti, care a fost făcut de curând senator pe viaţă în Italia, nu a participat la reuniunea de la Haga, el fiind rugat de preşedintele Italiei să rămână în ţară, din cauza problemelor guvernamentale.

Comisia Trilaterală este o asociaţie particulară înfiinţată în 1973, la iniţiativa afaceristului american David Rockefeller. Comisia nu şi-a ascuns niciodată intenţiile de propagare a globalizării, dar susţine că o face exclusiv spre binele general. Comisia este formată din industriaşi, şefi de bănci, actuali şi foşti prim-miniştri, membri în diverse guverne ale lumii.

Scopul organizaţiei este, conform site-ului oficial, să asigure comunicarea şi cooperarea între statele reprezentante. Totuşi, unii consideră că membrii asociaţiei reprezintă "un guvern din umbră", care determină deciziile politice luate la nivel global. Astfel, Comisia Trilaterală este considerată "cel mai influent grup de lobby din lume", fiind pusă pe aceeaşi treaptă cu faimosul grup Bilderberg.

În cele trei grupuri - european, nord-american şi asiatic - ale Comisiei Trilaterale, locurile sunt alocate după cote naţionale. În aripa europeană a organizaţiei, Germania are o cotă de 20 de membri, Franţa, Italia şi Marea Britanie au fiecare câte 18, Spania are 12 membri, iar restul ţărilor au între 1 şi 6 membri. România şi Bulgaria s-au alăturat Trilateralei din anul 2004.

Din Comisia Trilaterală fac parte, printre alţii, prinţul Charles al Marii Britanii, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dar şi fostul premier britanic Tony Blair, fostul cancelar german Gerhard Schroder şi fostul preşedinte al SUA Bill Clinton.

Vezi aici lista completă a celor peste 300 de membri ai Comisiei Trilaterale.

Grupul european al Trilateralei se întruneşte odată pe an, toamna, anul trecut Bucureştiul găzduind reuniunea Comisiei Trilaterale, între 15 şi 17 octombrie 2010. Peste 100 de personalităţi din rândul politicienilor şi oamenilor de afaceri din spaţiul comunitar s-au întâlnit atunci la Banca Naţională, sub patronajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

La întâlnirea de la hotelul Radisson din Capitală, prezidată de posibilul viitor premier italian Mario Monti, s-a discutat despre situaţia României şi a vecinilor săi, evoluţia Germaniei la 20 de ani de la unificare, criza economică globală, dar şi despre exploatarea Mării Negre.

În cadrul respectivei întâlniri, fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a transmis un mesaj video. La eveniment au participat preşedintele Traian Băsescu, care a oferit, la Palatul Cotroceni, un dineu în onoarea participanţilor la cea de a XXXIV-a Reuniune Europeană a Comisiei Trilaterale.

Cu acel prilej, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat că "Aceşti oameni aduc progresul, aduc unitatea, o mai bună cunoaştere a lucrurilor care se întâmplă în fiecare ţară".

Oficial, în cadrul reuniunii s-au discutat subiecte generoase precum viitorul UE şi dezarmarea nucleară. În prima zi a avut loc o dezbatere despre România şi vecinătăţile ei, la care au participat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi fostul ministru de externe, fost ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, alături de fostul comisar european bulgar pentru Protecţia Consumatorilor, Meglena Kuneva, de ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, şi de secretarul de stat adjunct din Ministerul de externe ungar Janos Hovari. În cea de-a doua zi s-a discutat despre situaţia Germaniei la 20 de ani de la reunificare şi despre felul în care criza economică mondială a afectat Europa.

În ultima zi a reuniunii dezbaterile au fost axate pe globalizare. La final, a fost analizat un subiect favorit al preşedintelui Băsescu - politica internaţională în regiunea Mării Negre, felul în care se intersectează în zonă interesele Statelor Unite, Europei şi Rusiei.

La reuniunea de anul trecut, reprezentanţii finanţelor şi ai diplomaţiei internaţionale au fost informaţi, conform Ziarului Financiar, că în România nu a avut loc practic o criză financiară pentru că nu s-a păbuşit nicio bancă, statul nu a dat capital băncilor private aşa cum s-a întâmplat în Vest, iar BNR nu a ajutat sistemul bancar cu lichiditate decât pe o perioadă scurtă.

Citește și: