Andrei Luca POPESCU
40427 vizualizări 20 dec 2016

Un camion a intrat în plin în mulţime la un târg de Crăciun din Breitscheidplatz, în Berlin-Charlottenburg, luni seară în jurul orei locale 20, ucigând 12 persoane şi rănind alte 48. Camionul folosit în atac aparţine unei companii poloneze, iar patronul acesteia spune că şoferul era vărul său, însă că a pierdut legătura cu el luni după-amiază şi de atunci nu mai ştie nimic de el. 

Din informaţiile iniţiale, autorul atacului de la Berlin ar fi  fost refugiat din Pakistan, care era deja cunoscut poliţei pentru comiterea unor mici infracţiuni, însă nu şi pentru legături cu organizaţii teroriste, relatează presa germană. El nu este însă autorul atacului, poliţia eliberându-l marţi seară din lipsă de probe. Autorităţile încă îl caută pe cel care a condus camionul prin mulţime.
 
Die Welt cita un raport al poliţiei federale germane care arată că suspectul reţinut de poliţie imediat după atac se numeşte Naved B., este pakistanez şi a venit la Berlin în februarie, primind permis de şedere temporară până în iunie.
 
El locuia în tabăra de refugiaţi de la aeroportul Tempelhof, din Berlin, unde marţi dimineaţă au avut loc percheziţii. Poliţia a anunţat că bărbatul descoperit mort în camion era cetăţean polonez şi nu se afla la controlul vehiculului în momentul comiterii atentatului. El era şoferul polonez al camionului, care nu a mai putut fi contactat de compania la care lucra. El ar fi fost împuşcat, conform surselor Die Welt. Autorităţile studiază informaţiile potrivit cărora vehiculul ar fi fost furat de la un şantier din Polonia.

UPDATE 21:40 Reţeaua teroristă Stat Islamic, care ocupă teritorii în Siria şi Irak, a revendicat, marţi seară, atacul terorist cu camion comis luni seară la un târg de Crăciun din Berlin, soldat cu 12 morţi şi zeci de răniţi.

"Atentatul de la Berlin a fost comis de un soldat al Califatului care a răspuns apelurilor de atacare a naţiunilor ce participă la coaliţia internaţională din Siria", a transmis reţeaua teroristă Stat Islamic într-un comunicat postat pe site-ul propriei agenţii de ştiri, Amaq.

"Este un act de răzbunare pentru atacurile din Siria", a adăugat organizaţia teroristă sunnită, conform Institutului american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

"Chiar dacă atentatul a fost revendicat, acest lucru nu înseamnă că atacatorul a fost coordonat direct de organizaţia teroristă Stat Islamic", a explicat, prin Twitter, Rita Katz, directorul Institutului american SITE. Cel mai probabil, atacatorul este un simpatizant al reţelei Stat Islamic.
 
UPDATE 20:00 Poliţia din Berlin l-a eliberat pe pakistanezul reţinut ca principal suspect în cazul atacului, pentru că nu există probe împotriva sa, au anunţat procurorii germani. Atacatorul este încă în libertate, fiind căutat de autorităţi.
 
UPDATE 16:00 Procurorii şi poliţiştii care se ocupă de caz ţin o conferinţă la Berlin. Conform acestora, se lucrează pe ipoteza de anchetă că cel care a condus camionul prin mulţime este încă liber. Nu s-a găsit arma cu care a fost împuşcat polonezul din cabina camionului, iar poliţia pare să nu aibă alte direcţii de anchetă la acest moment.
 
Şase germani se numără printre persoanele care au murit în piaţă.
 
Ei au fost întrebaţi de ce nu s-au luat măsuri de protecţie deşi se ştia că târgurile de Crăciun se află pe lista de ţinte recomandate de Statul Islamic. Şeful Poliţiei din Berlin a explicat că atacul nu ar fi putut să fie prevenit chiar dacă ar fi fost ridicaţi stâlpi care să oprească accesul autovehiculelor. El a adăugat că sunt atât de multe ţinte posibile încât oricum ar fi fost imposibilă asigurarea tuturor - sunt 2.500 de târguri de Crăciun în Germania, dintre care 60 doar în Berlin.
 
UPDATE 14:05 Surse din poliţia berlineză şi serviciile de securitate, citate de Die Welt, spun că pakistanezul reţinut nu este cel care a condus camionul în mulţime. Se merge pe ipoteza că atacatorul este încă în libertate şi este înarmat. „Avem omul greşit şi deci o nouă situaţie”, a spus un înalt oficial din Poliţia Berlin, conform Die Welt.
 
UPDATE 13:50 Ministrul de Interne Thomas de Maizière a confirmat informaţia că suspectul reţinut de poliţie provine din Pakistan şi că nu avea background terorist. El mai spune că procedura sa de azil nu fusese încheiată. A venit în Germania pe 31 decembrie 2015 şi a ajuns la Berlin în februarie 2016.
 
Suspectul pakistanez nu recunoaşte nimic din ce s-a întâmplat luni seară, a mai spus ministrul. El vorbeşte un dialect pentru care nu s-a găsit încă traducător - Balochi, unul dintre dialectele vorbite în Pakistan. Ministrul spune că nu acordă prea mare atenţie mesajelor prin care simpatizanţii Statului Islamic îşi asumă atentatul.
 
Printre cei 12 morţi în atac se numără şi un cetăţean polonez aflat în cabina camionului, care a fost împuşcat şi care ar putea fi şoferul polonez al camionului. Pistolul folosit nu a fost încă găsit.
 
UPDATE 12:30 Cancelarul Angela Merkel a ţinut primul discurs după atac, calificându-l drept terorist şi spunând că ar fi greu de suportat ideea că atacul a fost comis de un solicitant de azil în Germania.
 
„Ţinând cont de informaţiile pe care le avem, trebuie să presupunem că avem de-a face cu un atac terorist. Ştiu că ar fi foarte greu de suportat pentru noi toţi dacă se va confirma că persoana care a comis această crimă a cerut protecţie şi azil în Germania. Ar fi mai ales foarte respingător pentru foarte numeroşii germani care şi-au dedicat zi după zi pentru a ajuta refugiaţii, pentru numeroşii oameni care chiar au nevoie de protecţia noastră şi încearcă să se integreze în ţara noastră”, a spus Angela Merkel.

UPDATE 9:00 Oficiali din cadrul Forţei de Mobilizare Populare din Irak afirmă că reţeaua Stat Islamic ar fi responsabilă pentru atacul de la Berlin, potrivit unor mesaje neverificate de pe aplicaţia de mesagerie a reţelei teroriste, dar deocamdată nu există niciun mesaj oficial de revendicare din partea SI. Reţeaua teroristă Stat Islamic nu a revendicat imediat şi în mod oficial atacul de la Berlin, aşa cum a fost cazul atentatelor similare de la Nisa, din luna iulie, sau Ohio, din luna noiembrie. Deocamdată, agenţia oficială afiliată SI, Amaq, nu confirmat implicarea reţelei teroriste în atacul de la Berlin, potrivit cotidianului The Washington Times.

UPDATE 7:00   Cel puţin 12 persoane au decedat, iar alte 48 au fost rănite, dintre care unele au suferit răni grave, după ce un camion înmatriculat în Polonia a lovit un grup de oameni, la un târg de Crăciun din Berlin, a anunţat Poliţia, scrie The Associated Press. După atac, poliţişti înarmaţi au împânzit zona, iar autorităţile au cerut populaţiei să stea departe de zona unde a avut loc atacul pentru a nu stânjeni activitatea echipajelor de salvare. Bilanţul anterior al atacului era de nouă morţi şi 50 de răniţi.  

UPDATE 2:00 Şoferul polonez al camionului avea 37 de ani şi transporta oţel din Italia la Berlin, a confirmat managerul de transport al companiei care deţine camionul, pentru AFP. Firma unde trebuia să ajungă oţelul nu a putut să primească imediat marfa şi i-a spus polonezului să aştepte undeva în Berlin. „Am pierdut contactul cu el în jurul orei locale 3. Nu ştim ce s-a întâmplat - a fost luat ostatic, omorât”, a mai spus Lukasz Wasik pentru AFP.

UPDATE 1:40 Donald Trump a transmis condoleanţe pentru atacul din Germania şi dă vina pe Statul Islamic. „Statul Islamic şi alţi terorişti islamişti măcelăresc continuu creştini în comunităţile şi locurile lor de rugăciune, ca parte a jihadului lor global. Aceşti terorişti şi reţelele lor regionale şi internaţionale trebuie să fie rase de pe faţa pământului, o misiune pe care o vom duce la bun sfârşit împreună cu toţi partenerii noştri care iubesc libertatea”, a scris Trump pe Twitter.

UPDATE 1:35 Cel care a condus camionul în mulţime ar fi un imigrant pakistanez care a venit în Germania ca refugiat, pe 16 februarie 2016, conform unor surse citate de Die Welt. El se afla în atenţia poliţiei pentru delincvenţe minore, fără background terorist, susţin alte surse. Pasagerul mort din cabina camionului ar fi polonez.

Hartă: New York Times.

UPDATE 0:55 Camionul era încărcat cu bare de oţel, conform Poliţiei berlineze. Patronul companiei poloneze care deţine camionul folosit în atac susţine că a pierdut legătura cu şoferul său. „Nu am mai dat de el de după-amiază. Nu ştim ce s-a întâmplat cu el. Este vărul meu, îl cunosc de când eram copil. Pot garanta pentru el”, a declarat Ariel Zurawski, patronul polonez, pentru AFP.

Zurawski se teme că camionul Scania i-a fost furat şi spune că a vorbit ultima oară cu vărul său în jurul prânzului, luni.

Poliţia din Berlin a confirmat că există această suspiciune că maşina a fost furată chiar pe teritoriul Poloniei.

UPDATE 0:30 SUA condamnă „ceea ce pare a fi un atac terorist” asupra pieţei de Crăciun din Berlin.

UPDATE 00:15 Poliţia a blocat o stradă adiacentă pieţei Breitscheidplatz pentru a verifica un pachet suspect. UPDATE 1:05 Pachetul suspect s-a dovedit a fi un sac de dormit, conform Poliţiei.

UPDATE 23:39 Motivele din spatele acestui atac nu sunt încă cunoscute şi nu este clar dacă a fost un accident sau un atac, declară ministrul de Interne al Berlinului. Poliţia berlineză a anunţat de asemenea că nu se cunosc detalii despre contextul acestui incident.

UPDATE 23:20 Poliţia din Berlin transmite că nu mai există pericol în zona Breitscheidplatz, însă face apel la populaţie să nu blocheze rutele de acces către piaţă, pentru a nu încurca intervenţia la faţa locului.

UPDATE 23:05 Camionul folosit în atac avea numere de înmatriculare poloneze şi aparţinea unei companii din Polonia, din Gdansk, conform poliţiei. Compania poloneză spune că maşina a plecat în această după-amiază din Polonia către Berlin şi că s-a pierdut legătura cu şoferul la ora locală 16.00, conform The Guardian.

Patronul firmei a dat un interviu la un post de radio polonez în care a spus că vărul său mergea la Berlin cu camionul şi că voia să rămână peste noapte în oraş. El a mai spus că nu îşi poate imagina că acesta a provocat un asemenea accident, pentru că are 15 ani de experienţă în şofat TIR-uri.

UPDATE 22:55 MAE transmite că ţine legătura cu autorităţile de la Berlin, pentru a verifica dacă în atac au fost afectaţi şi cetăţeni români, deocamdată operaţiunea de la faţa locului fiind încă în desfăşurare.

UPDATE 22:45 Poliţia l-a prins pe şoferul camionului, lângă zona în care a avut loc atacul. O altă persoană care se afla în cabina camionului a murit, a confirmat un oficial al poliţiei.

De asemenea, poliţia germană spune că este vorba cel mai probabil de un atac, nu de un accident.

Autorul atacului a fugit, poliţia fiind în urmărirea sa.

În iunie 2016, la Nisa, un atac terorist în care un tunisian care locuia în Franţa a condus un camion prin mulţime s-a soldat cu 86 de victime.

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE.

Citește și: