36 vizualizări 31 mai 2010

Uciderea a cel puţin zece acti­vişti propalestinieni de către un comando israelian, pentru vina de a fi încercat să "spargă" blocada maritimă a Fâşiei Gaza cu o flotilă de nave încărcate cu ajutoare umanitare a declanşat un scandal diplomatic în toată lumea. State ostile şi partenere Israelului critică acţiunea, recunoscută de comandanţii militari, care nu ştiu cine a ordonat deschiderea focului.

Conform televiziunii israeliene Channel 10, ar fi vorba numai de zece persoane ucise la bordul navei turceşti "Mavi Marmara", după ce anunţase iniţial 19 morţi şi 36 de răniţi. Totuşi, potrivit purtătorului de cuvânt al Armatei israeliene, generalul Avi Benayahu, au fost ucişi "mai mult de zece pasageri". Oficialul militar a declarat că nu se ştie "cine a dat ordinul de a trage". "Ne-am pregătit pentru o misiune de poliţie pentru a face faţă violenţelor, dar ne-am confruntat cu o violenţă cu caracter terorist", a explicat Benayahu, în timp ce un ONG turc, parte la misiunea de distribuţie de ajutoare, susţine că era vorba de o misiune "umanitară". Majoritatea celor ucişi (15-16, potrivit unor surse turce şi până la 30 de răniţi) erau cetăţeni turci. Marina israeliană anunţase că va împiedica încercările de încălcare a blocadei (impusă din 2007, de când Fâşia Gaza se află sub controlul Hamas), dar "soldaţii fuseseră avertizaţi să nu cedeze la provocări", a precizat Benayahu. Este neclar în ce au constat "provocările" care au dus la luptele corp la corp.

Militarii israelieni care au urcat la bordul celor şase nave care s-au autointitulat "Flotila Libertăţii" au fost atacaţi cu bâte şi cuţite de către cei 500-700 de activişti propalestinieni. Între aceştia se aflau şi parlamentari de la Ankara, unul dintre ei fiind anunţat în rândul celor decedaţi. De partea cealaltă, pasagerii navelor spun că nu erau înarmaţi şi că nu transportau decât 10.000 de tone de provizii de primă necesitate.

Relatări contradictorii, critici unanime

Nici după circa 10-12 ore de la inci­dentul din noaptea de duminică spre luni, relatările contradictorii nu au contenit. Potrivit unor surse de pe vaporul grec "Eleftheri Mesogeio", asupra altei nave greceşti, "Sfendoni", "s-a tras cu gloanţe reale", iar trupele israeliene au preluat controlul asupra ei.

Reacţia israeliană contra navelor sale a atras un răspuns imediat al Greciei, care a anulat un exerciţiu aerian comun cu Israelul, care era în curs de desfăşurare în Creta.

Turcia a cerut o anchetă internaţio­nală şi o reuniune de urgenţă a Consi­liului de securitate al ONU, în timp ce oficiali palestinieni şi reprezentanţi ai Ligii Arabe au calificat drept "masacru" cele întâmplate. SUA şi Marea Brita­nie au avut reacţii reţinute anun­ţând că "deplâng pierderile de vieţi omeneşti".

Preşedinţia franceză a anunţat "condamnarea folosirii disproporţionate a for­ţei", iar şeful Guvernului Hamas din Gaza, Ismail Haniyeh, denunţă "o crimă şi un scandal politic şi mediatic care va avea consecinţe asupra ocupaţiei".

Miniştrii de Externe din UE au fost convocaţi de urgenţă, la Bruxelles, după ce Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a cerut "o anchetă completă", dar şi "ridicarea imediată, necondiţionată, a blocadei".

Citește și: