Ioana Boja
7703 vizualizări 21 oct 2011

Fostul secretar de Stat american Condoleezza Rice povesteşte că a făcut obiectul unei "stranii fascinaţii" din partea lui Muammar Gaddafi, într-un fragment din memoriile sale publicat joi, cu ocazia morţii fostului dictator libian, relatează AFP.
În cartea "No Higher Honor" (Nici o onoare mai mare), care urmează să apară la 1 noiembrie în Statele Unite, fosta şefă a diplomaţiei americane în timpul mandatului lui George W. Bush revine asupra primirii pe care i-a rezervat-o colonelul la reşedinţa sa din Tripoli, în septembrie 2008.
"Gaddafi dezvoltase o fascinaţie stranie faţă de mine, întrebându-i pe vizitatori de ce nu îl vizitează prinţesa lui africană", scrie fostul oficial afroamerican.
Ea adaugă că fusese avertizată înainte de întrevedere să nu se supere din cauza comportamentului "dement" al ghidului revoluţiei libiene.
"El s-a oprit dintr-o dată din vorbă şi a început să-şi dea capul din faţă spre spate. «Spuneţi-i preşedintelui Bush să nu mai vorbească despre o soluţie cu două state pentru Israel şi Palestina. Trebuie un singur stat, Israeltina», striga el", potrivit lui Rice.
Dictatorul a invitat-o apoi pe Rice să ia cina în bucătăria sa privată şi i-a oferit un album cu fotografii care o prezentau pe ea alături de lideri mondiali, totul pe fond sonor, "O floare neagră la Casa Albă", o piesă scrisă special pentru ea de un compozitor libian.
Statele Unite au ajutat atunci Libia să revină pe scena internaţională, ţara acceptând să renunţe la armele de distrugere în masă.
"M-am întors din această vizită realizând în ce măsură Gaddafi trăieşte în bula sa", mărturiseşte Rice. "Mă întrebam dacă înţelege cu adevărat ce se întâmplă în jurul lui. Şi eram foarte mulţumită că l-am deposedat de armele de distrugere în masă. Acolo, în buncărul lui, nu ar fi ezitat vreodată să le folosească în ultimă instanţă", a conchis ea.

Citește și: