Sorin Bogdan
Departamentul Externe
16981 vizualizări 26 oct 2018

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut vineri Arabiei Saudite să dezvăluie cine a dat ordinul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, precum şi locul în care se află corpul acestuia. Erdogan îi avertizează pe saudiţi că Turcia ar deţine mai multe informaţii despre caz decât a dezvăluit până acum, relatează Reuters.

”Cine a dat ordinul?” a întrebat Erdogan, la o reuniune cu membrii partidului său la Ankara. ”Cine a ordonat celor 15 agenţi să vină la Istanbul?” Preşedintele turc a confirmat că procurorul general al Arabiei Saudite va sosi duminică la Istanbul şi se va întâlni cu anchetatorii locali.

După ce, mai bine de două săptămâni, au negat că ar şti ceva despre dispariţia lui Khashoggi, iar apoi au recunoscut uciderea acestuia în Consulatul saudit din Istanbul, joi, televiziunea naţională din Arabia Saudită a anunţat ceea ce era evident pentru întreaga lume: că asasinatul a fost PREMEDITAT, citând o afirmaţie a procurorului general.

Remember Jamal Khashoggi

Miza tergiversărilor ulterioare recunoaşterii că Jamal Khashoggi a fost asasinat este scoaterea basma curată a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al ţării, spre care se îndreaptă toate indiciile că ar fi ordonat operaţiunea. În muşamalizarea acestei ipoteze, rolul cheie a ajuns să-l deţină preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, întrucât serviciile secrete turce au monitorizat întreaga operaţiune, cu ajutorul unor microfoane plantate în consulat şi prin interceptarea conversaţiilor telefonice ale saudiţilor. După ce Erdogan a promis că va dezvălui în plenul Parlamentului ”adevărul-adevărat” despre asasinat, la Ankara a aterizat de urgenţă şefa CIA Gina Haspel şi - în urma unor discuţii secrete, în care se pare că ar fi ascultat inclusiv interceptările îngrozitoarei crime - preşedintele turc şi-a domolit discursul, lăsând în continuare să se înţeleagă că turcii ştiu tot.

Nu doar americanii sunt interesaţi în ”spălarea” imaginii lui Mohammed bin Salman. Dacă Administraţia Trump are interese financiare directe, după ce preşedintele SUA s-a întors anul trecut de la Riyadh cu promisiunea că Arabia saudită va cumpăra armament american de 110 miliarde de dolari, Israelul ar dori ca prinţul să devină mediatorul îndelung căutat pentru a aduce pacea în Orientul Mijlociu.

Desigur, iranienii jubliează: preşedintele Hassan Rouhani a declarat miercuri că Administraţia din Arabia Saudită nu ar fi ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi fără protecţia Statelor Unite, relatează agenţia de presă IRNA. ”Nimeni nu şi-ar fi imaginat că în zilele noastre, în noul secol, am putea fi martori la o crimă astfel organizată, că un sistem ar putea plănui o crimă atât de oribilă,” a declarat Rouhani. ”Nu cred că o ţară ar fi îndrăznit să comită o astfel de crimă fără protecţia Statelor Unite.” Preşedintele iranian consideră că reacţia faţă de uciderea lui Khashoggi este un test important pentru toate ţărila care pretind că apără drepturile omului. Opinia oficială a iranienilor este că Trump a dat undă verde Casei regale de la Riyadh să facă orice doreşte, atâta vreme cât cumpără arme din SUA şi îşi joacă rolul în schema concepută de americani pentru a domina situaţia din Orientul Mijlociu.

Donald Trump: Una din cele mai proaste muşamalizări din istoria muşamalizărilor

Criza declanşată de asasinarea lui Khashoggi pare bine gestionată până acum de saudiţi. După ce vinerea trecută, au recunoscut că Jamal Khashoggi a fost omorât în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, saudiţi au arestat 18 persoane implicate în operaţiune şi au demis cinci înalţi oficiali, printre care consilierul personal al prinţului moştenitor, Saud al-Qahtani, care coordona prin Skype echipa trimisă în Turcia şi ar fi fost interceptat în timp ce le ordona agenţilor care tăiau bucăţi cadavrul jurnalistului să-i aducă la Riyadh ”capul câinelui”. Joi, Salah, fiul cel mare al lui Khashoggi, căruia i-a fost interzisă părăsirea Arabiei Saudite de mai bine de un an, de când tatăl său a căzut în dizgraţia Casei regale, deşi avea şi cetăţenie americană, şi-a primit înapoi paşaportul şi a putut pleca în SUA, aterizând în această dimineaţă la New York. Înainte de plecare, Salah fusese invitat la Palatul regal de la Riyadh, unde cel ce este acuzat că a ordonat uciderea tatălui său i-a strâns mâna şi i-a oferit condoleanţele sale.

Preşedintele american Donald Trump, care a ezitat multă vreme să ia o poziţie tranşantă în cazul dispariţiei lui Khashoggi, a fost nevoit să recunoască, în faţa reporterilor de la Casa Albă, că modul în care Arabia Saudită a gestionat situaţia după moartea jurnalistului disident Jamal Khashoggi reprezintă una din cele mai proaste muşamalizări din istorie, informează agenţia The Associated Press.

”Ideea iniţială a fost foarte proastă, a fost executată prost, iar muşamalizarea situaţiei a fost una din cele mai proaste din istoria muşamalizărilor,” a declarat Trump. ”Foarte simplu: o operaţiune proastă, care n-ar fi trebuit gândită niciodată, cineva a dat-o în bară rău de tot, apoi cea mai proastă muşamalizare văzută vreodată. Trebuia stopată încă din faşă, pentru că cel care a conceput operaţiunea este acum în mare bucluc. Şi chiar merită asta.”

Prinţul Mohammed bin Salman: O crimă dureroasă pentru toţi saudiţii

Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, a promis miercuri, că persoanele responsabile de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi vor fi aduse în faţa justiţiei. ”În primul rând, aş vrea să spun că această crimă este dureroasă pentru toţi saudiţii,” a afirmat prinţul, cu ocazia unui forum de afaceri desfăşurat în Riyadh, unde a fost primit cu ovaţii, ”şi cred că este dureroasă pentru orice om din lumea asta. Este o crimă atroce, care nu poate fi justificată. Autorităţile saudite iau toate măsurile legale pentru a finaliza ancheta, în colaborare cu Guvernul din Turcia, şi pentru a-i aduce pe autori în faţa justiţiei.

Mulţi vor să profite de această situaţie dureroasă pentru a crea o scindare între Arabia Saudită şi Turcia. Vreau să le transmit mesajul: nu veţi reuşi niciodată să faceţi acest lucru, atâta vreme cât va exista regele Salman bin Abdulaziz şi un prinţ moştenitor pe nume Mohammed bin Salman şi un preşedinte al Turciei pe nume Erdogan. Scindarea nu va apărea şi vom demonstra lumii că aceste două guverne colaborează, pentru ca toţi criminalii responsabili de acest act să fie aduşi în faţa justiţiei.(...) Este timpul să restructurăm şi serviciile secrete saudite, pentru a se ridica la înăţimea celorlalte instituţii din ţară care au fost modernizate.”

Americanii - contracte de miliarde de dolari, europenii cer sancţiuni contra Arabiei Saudite

Pentru a înţelege dimensiunea globală a intereselor privind Arabia Saudită, este suficient să precizăm că, deşi boicotată de 40 de participanţi importanţi, revoltaţi de asasinarea lui Jamal Khashoggi, Conferinţa ”The Future Investment Initiative”, desfăşurată în această săptămână la Riyadh, a dus la semnarea unor înţelegeri economice în valoare de 56 de miliarde de dolari, cele mai multe implicând companii americane. Compania petrolieră de stat Aramco a anunţat 15 înţelegeri în valoare de 34 de miliarde de dolari, printre semnatari numărându-se Total, Hyundai sau Hallibutron. Trafigura a încheiat o înţelegere privind producţia de metale într-o nouă fabrică locală, iat Total a anunţat o nouă reţea de benzinării. Conferinţa a fost parte a programului ”2030 Vision”, menit să diversifice economia saudită şi să-i reducă dependenţa de petrol. Conform ONU, investiţiile străine în Arabia Saudită au scăzut la doar 1,4 miliarde dolari anul trecut, faţă de 12,2 miliarde în 2012.

Lăsaţi deoparte la împărţirea feliilor din tortul saudit, europenii continuă protestele. Parlamentul European îndeamnă toate ţările să aplice sancţiuni împotriva Arabiei Saudite, inclusiv prin sistarea exporturilor de armament, din cauza asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi. Joi, cu 325 de voturi pentru, unul împotrivă şi 19 abţineri, parlamentarii europeni au adoptat o rezoluţie care nu are caracter obligatoriu, prin care cere Uniunii Europene să adopte o poziţie împotriva Arabiei Saudite.

Fiul lui Khashoggi, chemat la palatul regal pentru a primi condoleanţe de la prinţul moştenitor Mohammed bin Salman

"În urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, Parlamentul European îndeamnă ţările UE să adopte o poziţie comună şi să impună un embargou privind exporturile de armament spre Arabia Saudită. Eurodeputaţii condamnă în cei mai duri termeni actele de tortură şi asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în Turcia. Parlamentul European cere o investigaţie internaţională imparţială în acest caz, pentru a afla ce s-a întâmplat în Consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie şi pentru aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Parlamentului UE.

Potrivit textului, eurodeputaţii cred că este improbabil ca această crimă să fi fost comisă fără cunoştinţa sau controlul prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, iar guvernele statelor UE sunt îndemnate să impună un embargou privind exporturile de armament spre Arabia Saudită. Membrii PE cer Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini şi ţărilor membre UE să înceapă aplicarea de sancţiuni punctuale, precum vize şi blocarea activelor financiare, imediat după anunţarea concluziilor investigaţiei.

Germania a anunţat deja sistarea exporturilor de armament spre Arabia Saudită, iar cancelarul Angela Merkel a îndemnat aliaţii să ia măsuri similare după "asasinatul monstruos" comis în Consulatul saudit din Istanbul.

 

Citește și: