Mihai Draghici
Sorin Bogdan
23604 vizualizări 17 oct 2018

Jurnalistul Jamal Khashoggi, editorialist la The Washington Post, a dispărut în după-amiaza zilei de 2 octombrie. Intrase în sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, pentru a obţine o copie după actul de divorţ. Afară, îl aştepta noua sa logodnică, turcoaica Hatice Cengiz, dar Khashoggi n-a mai ieşit. După 11 ore, femeia a alertat Poliţia turcă.

De atunci, întreaga presă internaţională vuieşte şi acuză regimul de la Riyadh, condus de facto de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, că este implicat direct în dispariţia lui Khashoggi. Jurnalistul fusese prima oară la consulat pe 28 septembrie, dar i s-a spus să revină pentru actul de divorţ peste câteva zile. Pe 2 octombrie, înainte de a intra în clădirea consulatului saudit, în jurul orei 13:15, Khashoggi i-a lăsat logodnicei sale cele două telefoane mobile pe care le avea şi - cu toate că povestise că prima vizită fusese cordială - un număr de telefon al unui consilier al preşedintelui Erdogan, pe care a sfătuit-o să-l sune, dacă el nu mai apare.

Au trecut două săptămâni şi nici urmă de Khashoggi. Autorităţile saudite dau din umeri şi pretind că jurnalistul ar fi plecat din consulat în viaţă, în aceeaşi zi, însă a ieşit prin altă parte. Dar dacă intrarea acestuia în clădire apare pe înregistrările camerelor de supraveghere, ieşirea sa nu poate fi dovedită cu nici un fel de imagini. Încă din primele zile ale misterioasei dispariţii, s-a vehiculat informaţia că jurnalistul şi-ar fi înregistrat audio ultimele clipe, cu ajutorul unui iWatch pe care îl purta la mână. Înregistrarea a rămas în iCloud şi ar fi fost accesată de logodnica acestuia, cu ajutorul iPhone-ului pe care Jamal i-l lăsase şi ar fi ajuns în posesia autorităţilor turce, care o păstrează ca monedă de schimb în negocierile cu Arabia Saudită.

Informaţii din surse apropiate anchetei autorităţilor turce conduc la concluzia că Jamal Khashoggi ar fi fost asasinat în incinta consulatului şi apoi tranşat, iar rămăşiţele au fost scoase din clădire, în valize diplomatice. Cotidianul The Washington Post a intrat în posesia unui montaj video din care rezultă că, în ziua dispariţiei lui Jamal Khashoggi, o echipă de 15 agenţi saudiţi au zburat de la Riyadh la Istanbul, l-au lichidat pe acesta şi s-au întors acasă, după ce au scăpat de rămăşiţele trupului său.

Un interogatoriu care ”a luat-o razna”

Înregistrarea prezintă aterizarea pe aeroportul din Istanbul, la ora 3:28, a unui avion privat. Agenţii au fost preluaţi de un microbuz de culoare neagră direct de pe pistă. 9 dintre ei pot fi văzuţi într-o imagine, în timp ce trec de vameşii turci, la ora 3:37. Agenţii s-au cazat în două hoteluri din apropierea consulatului saudit din Istanbul. Inregistrarea video prezintă intrarea lui Khashoggi în consulat, la ora 13:14. Două ore mai târziu, microbuzul negru, precedat de o limuzină de aceeaşi culoare, părăsesc clădirea consulatului.

Potrivit montajului primit de cotidianul american, microbuzul s-ar fi dus la reşedinţa din Istanbul a consulului saudit şi a intrat în garaj. Apoi sunt arătate câteva imagini cu logodnica jurnalistului, vorbind agitată la telefon la ora 17:33. În jurul orei 20:00, montajul video arată cum agenţii saudiţi părăsesc hotelul, iar apoi sunt prezentate fotografiile a două avioane private care ar fi decolat în aceeaşi seara de la Istanbul. Potrivit titrajului în limba turcă, într-un avion au urcat 7 indivizi, iar în celălalt alţi 6. Autorităţile saudite au refuzat orice comentariu, dar presa turcă, citată de BBC, susţine că ar fi identificat o parte dintre agenţii saudiţi din imagini. Unul dintre ei ar fi Maher Mutreb, un colonel din serviciile secrete saudite, patru ar avea legături directe cu prinţul moştenitor Mohhamed bin Salman, iar un altul ar ocupa o funcţie importantă în Ministerul de Interne saudit.

Deşi până acum, autorităţile din Arabia Saudită neagă orice implicare în dispariţia lui Jamal Khashoggi, există zvonuri preluate de media internaţională, potrivit cărora saudiţii se pregătesc să admită moartea acestuia, în urma unui ”interogatoriu care a luat-o razna”. Cert este că, în ziua dispariţiei, angajaţii turci ai consulatului au fost trimişi acasă într-un mod destul de dur, iar The Washington Post relatează că - înainte de întreaga poveste - serviciile secrete americane ar fi interceptat convorbiri ale oficialilor saudiţi care plănuiau să-l captureze pe Khashoggi.

Miercuri, cotidianul The New York Times, urmat apoi de întreaga media internaţională, preia informaţiile din ziarul pro-guvernamental turc Yeni Safak, care susţine că ar cita un personaj din cadrul anchetei Poliţiei turce, ce a ascultat înregistrările audio din 2 octombrie.

Legistul l-a tranşat încă viu, ascultând muzică la căşti

Potrivit cotidianului turc, imediat ce Khashoggi a intrat, în biroul consulului au năvălit agenţii saudiţi care au început să-l bată şi să-l tortureze. Jurnalistul a început să ţipe, iar pe înregistrare se aude vocea consulului saudit Mohammad al-Otaibi, care exclamă: ”Taci, dacă vrei să rămâi în viaţă!” Apoi agenţii îl târăsc într-un birou alăturat, unde îl trântesc pe masă şi îi fac o injecţie cu o substanţă letală necunoscută. ”În 7 minute, jurnalistul a murit,” relatează cel care a ascultat înregistrarea, din care ar rezulta că Salah Muhhamad al-Tubaigy (medicul legist şef din serviciile secrete saudite, venit şi el de la Ryiad) ar fi început să-l tranşeze pe Khashoggi înainte ca acesta să moară.

”Fă-o afară!” l-ar fi rugat consulul al-Otaibi. ”O să-mi faceţi probleme!”, dar al Tubaigy l-a ignorat. Înainte de a decapita şi tranşa cadavrul lui Khashoggi, legistul şi-a pus căştile şi a început să asculte muzică, sfătuindu-i şi pe ceilalţi agenţi din echipă să procedeze la fel.

Poliţiştii turci au început abia luni investigaţiile privind dispariţia jurnalistului saudit şi păstrează tăcerea asupra rezultatelor anchetei. Marţi, consulul Mohammad al-Otaibi s-a întors în Arabia Saudită, iar a doua zi, poliţiştii turci i-au percheziţionat reşedinţa. Din surse apropiate anchetei, se pare că există o serie de dovezi care conduc la aceeaşi concluzie, relatată deja de cotidianul Yeni Safak.

femei de serviciu şi instrumente de curăţat la consulatul saudit din Istanbul

Imagini cu femei de serviciu, cu ustensile de curăţat intrând în sediul consulatului au fost publicate de presă, iar - sub protecţia anonimatului - un poliţist a declarat că biroul în care a fost tranşat Khashoggi ar fi fost proaspăt zugrăvit.

110 miliarde de dolari, mai importante decât viaţa unui jurnalist

Între dreptate şi dolari, preşedintele american Donald Trump a făcut o alegere pragmatică. ”Tocmai am discutat cu prinţul saudit, care dezminte cu hotărâre că ar avea idee ce s-a întâmplat în consulatul lor din Turcia,” scria marţi pe twitter Trump. ”Era împreună cu secretarul de stat Mike Pompeo şi mi-a spus că a ordonat imediat o anchetă extinsă despre această problemă. În curând vom avea răspunsuri complete.”

Miercuri, într-un briefing de presă în Biroul Oval, preşedintele american a anunţat că îl aşteaptă pe Mike Pompeo să revină din Arabia Saudită cu mai multe informaţii şi susţinea că va cere Turciei înregistrările video sau audio citate de presă, ”dacă ele există”.

Deşi a respins supoziţiile că ar ţine partea saudiţilor, Donald Trump s-a pronunţat deja în problema Khashoggi încă de pe 12 octombrie. ”Nu voi accepta să pierdem ocazia ca să încasăm 110 miliarde de dolari, având în vedere că Arabia Saudită are 4-5 alternative, dintre care două foarte bune,” afirma atunci preşedintele american. Acesta se referea la valoarea contractelor de achiziţii de armament pe care le-a obţinut personal în vizita sa la Ryiad.

 

Citește și: