Sorin Bogdan
9994 vizualizări 23 oct 2018

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a prelungit aşteptările tuturor, începându-şi discursul din Parlamentul Turciei cu o alocuţiune despre Republica Moldova şi Ungaria. Abia după 10 minute, a trecut la subiectul principal, transmiţând mai întâi condoleanţe familiei jurnalistului asasinat.

Preşedintele turc a descris apoi ce a făcut Jamal Khashoggi pe 2 octombrie, în ziua dispariţiei, fără a aduce nimic nou, decât precizarea că ”echipa morţii” venită de la Riyadh ştia cu o zi înainte ora la care jurnalistul urma să vină la consulat. Erdogan a precizat că două echipe, din care care făceau parte inclusiv generali saudiţi, au aterizat la Ankara în zorii zilei de 2 octombrie.

”Turcia nu va păstra tăcerea despre asasinat,” a afirmat Erdogan în Parlament, ”dar încă se aşteaptă concluzia anchetatorilor. 15 saudiţi au fost direct implicaţi în asasinat, inclusiv o sosie a lui Jamal Khashoggi. Autorităţile din Turcia au în vedere măsuri diplomatice împotriva Arabiei Saudite, după finalizarea anchetei.”

Preşedintele Turciei a discutat telefonic cu regele Salman al Arabiei Saudite, convenind să formeze o echipă comună care să cerceteze asasinatul. El a remarcat că, deşi saudiţii au susţinut că Jamal Khashoggi a fost ucis într-o încăierare spontană, trei angajaţi ai consulatului saudit au făcut prospecţii într-o pădure de lângă Istanbul, cu o zi înaintea asasinatului, căutând un loc în care să ascundă rămăşiţele.

”Personal, nu pun la îndoială sinceritatea regelui Salman,” a declarat Erdogan în plenul parlamentului. ”De acecea este important ca delegaţia saudită care va participa la elucidarea cazului să fie cu adevărat imparţială. Având în vedere că este un asasinat politic, ancheta trebuie să aibă în vedere şi persoane sau cercuri de influenţă din alte ţări, daca există indicii că ar fi implicate.”

Recep Tayyip Erdogan atrage atenţia că moartea lui Khashoggi a devenit o problema internaţională, iar Turcia va continua ancheta. ”Consulatul Saudit se află pe teritoriul suveran al Turciei, iar Convenţia de la Geneva nu poate oferi scutul imunităţii diplomatice persoanelor implicate în crimă,” a afirmat Erdogan, cu referire directă la una din maşinile saudite care apare în filmările camerelor de supraveghere pe 2 octombrie şi a fost găsită abandonată în Istanbul, dar Arabia Saudită a refuzat să permită percheziţionarea ei.

”Dovezile sugerează că Jamal Khashogii a fost victima unei crime macabre, iar o asemenea atrocitate nu poate fi muşamalizată,” a spus şeful statului, în aplauzele parlamentarilor turci. El a admis că un pas important înainte este faptul că saudiţii au recunoscut asasinatul, iar printre cei 18 oameni arestaţi la Riyadh se numără şi cei 15 care au fost la Istanbul, dar mai aşteaptă răspunsuri la alte întrebări: ”Ce căuta echipa de 15 agenţi secreţi în Turcia? De ce nu a fost permis accesul anchetatorilor în consulat imediat după raportarea dispariţiei? De ce oficialii saudiţi au oferit tot felul de variante asupra poveştii? Cine este aşa numitul colaborator local care s-a ocupat de eliminarea cadavrului?”

Erdogan afirmă că serviciile secrete ale Turciei au dovezi că asasinatul a fost premeditat. ”Atât Turcia, cât şi opinia publică internaţională aşteaptă să fie traşi la răspundere cei care au planificat operaţiunea. La anchetă trebuie să participe şi alte ţări,” a spus acesta. Erdogan a amintit că, imediat ce au sosit la consulat, agenţii secreţi au oprit camerele de supraveghere şi au luat orice înregistrare compromiţătoare, înainte de sosirea lui Khashoggi.

Corespondentul The Guardian atrage atenţia că cel mai important mesaj transmis de preşedintele Turciei ocoleşte aprecierea despre implicarea prinţului Mohammed bin Salman, dar nici nu are încredere în ancheta procurorilor saudiţi.: ”Nu mă îndoiesc de sinceritatea regelui Salman. Acestea fiind spuse, e nevoie de o anchetă internaţională. Acesta este un asasinat politic.”

Totuşi, şeful statului turc nu şi-a dezvăluit toate ”cărţile”, preferând să nu pomenească nimic despre înregistrările audio şi video pe care le-a invocat presa turcă în ultimele zile. De asemenea, s-a ferit să arunce vreo vină asupra prinţului moştenitor saudit.

Luni, agenţia Reuters relata că Saud al-Qahtani, unul din consilierii prinţului Mohammed bin Salman, ar fi coordonat prin Skype echipa de agenţi secreţi care îl ucideau la Istanbul pe Khashoggi. În discuţia interceptată de serviciile secrete turce se aude vocea acestuia spunând: ”Să-mi aduceţi capul câinelui!” Al-Qahtani este unul din cei cinci oficiali demişi sâmbătă, după ce Arabia Saudită a recunoscut uciderea lui Jamal Khashoggi. Până atunci, el coordonase conturile de social media ale prinţului moştenitor şi se află în spatele arestării şi prigoanei a sute de intelectuali saudiţi, precum şi a unui premier libanez.

Luni seara, şefa CIA Gina Haspel a ajuns de urgenţa la Ankara. Bethan McKernan, corespondentul The Guardian în Orientul Mijlociu, comenta că deplasarea indică panica de la Casa Albă că prinţul Mohammed bin Salman va fi direct implicat în asasinarea lui Jamal Khashoggi prin declaraţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Era de aşteptat ca Haspel să aibă o discuţie/negociere cu Erdogan înainte de discursul acestuia în Parlament.

Diplomaţii din regiune apreciau luni că preşedintele turc va trage spuza pe turta lui, profitând de nesperata ocazie. ”Îl vom vedea pe experimentatul Erdogan, jonglând ca un maestru cu emoţiile, întărâtându-i pe unii împotriva celorlalţi, pentru a-şi urmări interesul,” aprecia Helena Smith, corespondentul The Guardian la Atena. ”A întors în favoarea sa această afacere atroce cu îndemânarea unui păpuşar al cărui singur ţel este să îşi impună puterea în regiune.”

Fără îndoială, Donald Trump are nevoie ca aliatul său, prinţul Mahommed bin Salman, să iasă cât mai puţin şifonat din această afacere abominabilă. Având toate atu-urile de partea sa, Erdogan urmăreşte mai multe scopuri: ridicarea sancţiunilor impuse Turciei, stoparea ajutoarelor pentru miliţiile kurde de la graniţa cu Siria şi extrădarea clericului Fethullah Gulen. 

Marţi, într-un interviu pentru agenţia de presă Anadolu, ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu a declarat că ţara sa este gata să coopereze cu toate informaţiile necesare, dacă va fi declanşată o anchetă internaţională privind cazul Khashoggi.

Dincolo de orice joc geopolitic, un lucru devine tot mai clar şi mai înspăimântător: serviciile secrete americane, dar mai ales cele turce BĂNUIAU ce urmează să se întâmple, dar nu l-au avertizat pe Jamal Khashoggi, frecându-şi mâinile când îşi imaginau câte avantaje vor trage din viitoarea moarte a jurnalistului.

 

Citește și: