Gilda Popa
12889 vizualizări 12 nov 2018

Premierul canadian Justin Trudeau este primul lider occidental care confirmă că înregistrările din care rezulta asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi există, scrie The Guardian. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţase că mai multe copii ale înregistrărilor au fost trimise marilor guverne occidentale. Trudeau a declarat la Paris că, deşi el încă nu le-a ascultat, dovezile au ajuns la serviciile secrete canadiene. Franţa, Germania şi Marea Britanie au evitat deocamdată să se pronunţe oficial, dar se pare că serviciile lor secrete deţin informaţiile. Existenţa lor este crucială în a menţine credibilitatea lui Erdogan, care joacă o carte importantă în situaţia tensionată din Orientul Mijlociu.

Cotidianul Turkish Sabah va publica înregistrările audio şi imagini cu ustensilele cu care a fost torturat jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, a declarat duminică, pentru Al Jazeera, Nazif Karaman, şeful echipei de investigaţii a ziarului.

Este vorba despre echipamentul adus cu două avioane private de echipa de asasini saudiţi, din care făcea parte şi medicul legist şef al serviciilor secrete ale regatului, Salah Muhhamad al-Tubaigy, care şi-ar fi luat special propriul fierăstrău automat pentru tranşarea cadavrelor.

Declaraţiile vin la o zi după ce oficialii turci au anunţat că au trimis înregistrările din interiorul consulatului către autorităţile din Arabia Saudită, Statele Unite, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Jurnalistul a fost sufocat cu o pungă de plastic, a spus Karaman pentru Al Jazeera. Asasinii ar fi acoperit podeaua cu pungi de plastic, după care au dezmembrat trupul jurnalistului, proces care a durat 15 minute, au stabilit anchetatorii turci.

Potrivit înregistrărilor audio ascultate de jurnaliştii de la cotidianul proguvernamental Sabah, pe 2 octombrie, în jurul orei 13:15, când Khashoggi a intrat în consulat, a fost poftit în biroul consulului general Mohammad al-Otaibi, care l-a servit cu ceai şi cafea. Puţin mai târziu, peste ei au intrat agenţii speciali, care l-au luat pe sus pe jurnalist, ducându-l în încăperea alăturată, unde au început să-l interogheze şi să-l tortureze. Până la acest moment nu era clar în ce moment şi exact în ce circumstanţe a murit Khashoggi. Râmâne de stabilit dacă înregistrările din care ar rezulta că acesta a fost sufocat cu o pungă de plastic sunt noi şi au ajuns recent în posesia jurnaliştilor turci sau dacă sunt aceleaşi înregistrări citate de presă şi menţionate iniţial de echipa de anchetă.

La aproximativ o lună de la declanşarea oficială a investigaţiei, anchetatorii turci au ajuns la concluzia că trupul jurnalistului a fost dizolvat în acid, după ce au refăcut, pas cu pas, filmul evenimentelor. Săptămâna trecută au renunţat să mai caute rămăşiţele jurnalistului în apropierea Istanbului, după ce au descoperit urme de acid în interiorul consulatului.

Ancheta confirmă şi faptul că asasinatul nu este un incident datorat excesului de zel al agenţilor saudiţi, ci un act premeditat la nivel înalt. Mai mult decât atât, presa internaţională a relatat că ar exista o ”listă neagră” a criticilor regimului de la Riad.

De altfel, Jamal Khashoggi a menţionat într-unul dintre articolele sale pentru Washington Post, la începutul acestui an, că Saud al- Qahtani, un înalt oficial de la curtea regală, ar fi întocmit o "listă neagră" a jurnaliştilor critici ai regatului, pe care la acel moment doar îi intimida.  

Într-un interviu extraordinar acordat revistei Newsweek, chiar înainte de moartea sa, Khashoggi l-a descris pe  Qahtani ca fiind "răutăcios".

Această ”listă neagră” ar mai fi făcut o victimă, jurnalistul Turki bin Abdulaziz al-Jasser, la doar câteva zile înainte de asasinarea lui Jamal Khashoggi şi înainte ca dezvăluirile din această anchetă să expună cazul în mass media din întreaga lume.

Astfel, prima menţiune a celui de-al doilea presupus asasinat, a fost făcută pe 3 noiembrie pe contul de twitter al ” Prisoners of Conscie”, dedicat persoanelor aflate în închisorile saudite pentru criticile aduse regimului.

”Jurnalistul saudit Turki al-Jasser este declarat mort după ce a fost cumplit torturat în închisoare vreme de luni de zile, de la arestarea sa abuzivă din martie”, scriu autorii contului.

La sfârşitul săptămânii trecute, The New York Times relata că oficialii serviciiloe saudite apropiaţi prinţului Mohammed bin Salman s-ar fi întâlnit în 2017 cu mai mulţi oameni de afaceri pentru a discuta manevre pentru sabotarea economiei Iranului, dar şi posibilitatea de a asasina inamicii iranieni ai Regatului.

În timpul acestei întâlniri, oficialii saudiţi i-au întrebat pe oamenii de afaceri prezenţi la discuţii dacă au ”dirijat mişcarea” ("conducted kinetics") – un termen folosit pentru a face referire la asasinate. ”Aceste discuţii, iniţiate cu mai mult de un an înainte de asasuinatul jurnalistului saudit, arată că oficialii saudiţi aveau în plan excluderea fizică încă de la începutul ascensiunii prinţiului saudit Mohammed bin Salman”, notează The New York Times.

În acest punct al investigaţiei, simultan cu decizia autorităţilor turce de a transmite pe cale oficială înregistrările audio din interiorul consulatului către Statele Unite, Arabia Saudită, Germania, Franţa şi Marea Britanie, impactul internaţional al asasinatului ar putea lua o neaşteptată anvergură.

"Continuăm să fim alături de aliaţii noştri cu privire la stabilirea răspunderii pentru uciderea lui Jamal Khashoggi şi suntem în discuţii cu aliaţii care gândesc ca noi cu privire la paşii următori care vizează Arabia Saudită", a declarat luni primul ministru al Canadei, Justin Trudeau, la o conferinţă de presă de la Paris, după ce a afirmat că serviciile canadiane au primit şi au ascultat înregistrările privitoare la circumstanţele în care a fost asasinat jurnalistul saudit.

 

 

Citește și: