Alina Matis
6571 vizualizări 21 feb 2013

Trei deţinuţi condamnaţi la moarte au fost executaţi prin spânzurare în Japonia, în zorii zilei de joi, informează BBC News.

Acestea sunt primele execuţii din Japonia de când premierul Shinzo Abe şi-a preluat mandatul, în septembrie 2012.

Japonia este una dintre puţinele ţări din lumea industrializată care nu au abolit pedeapsa capitală. De regulă, se fac mai multe execuţii în acelaşi timp.

"Am cerut ca aceste execuţii să aibă loc abia după ce am analizat atent cazurile", a explicat ministrul Justiţiei, Sadakazu Tanigaki, într-o informare de presă.  Oficialul nipon a adăugat că a fost vorba despre cazuri "extrem de crude", în care s-a luat viaţa unor persoane "din motive foarte egoiste".

Mai exact, cei trei bărbaţi spânzuraţi joi au fost găsiţi vinovaţi pentru crime deosebit de grave. Unul dintre ei, în vârstă de 44 ani, a ucis o fată de şapte ani, altul, în vârstă de 29 de ani, a omorât un bărbat şi a rănit alte şapte persoane într-un atac din faţa unui mall, iar cel de-al treilea condamnat la moarte, care avea 62 de ani, a ucis un proprietar de bar pentru bani.

Execuţiile au atras imediat reacţii de comandare din partea ramurei nipone a Amnesty International, cea mai vizibilă organizaţie care militează împotriva pedepsei capitale.

În prezent, există peste 130 de condamnaţi la moarte în Japonia, ţară în care susţinerea populară pentru pedeapsa cu moartea este de peste 80%, precizează sursa.

Citește și: