617 vizualizări 13 mar 2011

Cutremurul de 8.9 grade Richter care a lovit coasta Japoniei a îngropat sub ape câteva oraşe, a luat cel puţin 500 de vieţi umane, a incendiat o rafinărie de petrol, a distrus aproape 2.000 de case, a târât după sine vehicule şi bărci şi a cauzat explozia unei centrale nucleare.

CIFRELE DEZASTRULUI:

  • 10.000 de oameni dispăruţi, cifră declarată la 24 de ore după ce valul tsunami a spălat prefecturile Ibaraki, Tochigi, Fukushima, Chiba, Kanto, Yamanashi, Shizouka, Tokyo şi a afectat şi altele din preajmă
  • 574 de morţi este cifra oficială din această dimineaţă, însă se crede că mai sunt mulţi oameni îngropaţi sub mocirlă şi ape
  • 2,4 metri, distanţă cu care s-a deplasat insula principală din arhipelagul Japoniei
  • Cel puţin 160 de alte cutremure la 24 de ore după ce tsunami a lovit insula, unul dintre ele având magnitudinea de 6.8 grade Richter
  • O rafinărie de petrol incendiată
  • O centrală nucleară a explodat şi a cauzat iradierea a cel puţin 160 de persoane şi evacuarea populaţiei pe o rază de 20 de km în jurul centralelor nucleare de la Fukushima
  • 60-70.000 de persoane evacuate din calea valului tsunami
  • Un tren deraiat şi încă unul declarat dispărut sub nămol
  • Un aeroport închis datorită inundaţiilor

În urmă cu 48 de ore, oraşul Minamisanriku era o aşezare liniştită, ocupată predominant de pescari, faimoasă pentru plajele sale care deveneau pline ochi în perioadele de vară. Această imagine a oraşului-port a fost spălată, la propriu, de către valul tsunami provocat de cutremurul de 9 grade pe scara Richter care a avut loc vineri după-amiaza în Japonia.

Valurile uriaşe de până la 30 de metri au măturat oraşul în doar câteva minute, deplasându-se cu viteza unui avion, conform spuselor Dr. Lucile Jones, specialist USGS (U.S. Geological Survey). Deşi oamenii au încercat să urce la etajele cât mai înalte ale clădirilor din preajmă, mulţi nu au făcut faţă vitezei cu care se apropiau valurile şi au fost prinşi în valurile de moloz şi dărămături.

Circa 10.000 de oameni sunt declaraţi dispăruţi, cifră care reprezintă mai mult de jumătate din populaţia oraşului. Sunt mici şansele ca multe victime din cele dispărute prin dărămături să fie găsite în viaţă. Imaginea oraşului este tristă, golful cu bărci de pescuit fiind acum înlocuit de o întindere unde nu poţi deosebi unde se sfârşeşte marea şi unde începe uscatul.

Una dintre singurele clădiri rămase în picioare este spitalul Shizugawa, care acum este încojurată de apă murdară de mare.

Cele mai crude imagini filmate din elicopter surprindeau oameni prinşi în trafic, care nu aveau cum să scape în faţa valului. O altă filmare a surprins modul în care un autobuz scapă la limită din calea valului când accelerează pe o colină în timp ce glasul celui care filma striga "aleargă, aleargă".


Peste Minamisanriku, oraşul faimos pentru turism şi pescuit, domnesc acum apele. Cele mai multe imagini prezentate de către televiziuniile din întreaga lume arătau cum oraşul-port era învăluit de tsunami, ape care îi furau maşinile şi îi spălau casele.

Forţa apelor au adus pe ţărm nave de toate mărimile. Un vas petrolier din Kamaishi a fost împins până aproape de casele de pe malul mării.

Localnicii din zonele afectate au căutat să se urce cât mai sus pe clădirile care încă erau în picioare, în timp ce grămezile de resturi, noroi şi apă treceau pe lângă ei.

Salvatorii caută fără oprire oameni încă în viaţă, fiecare oră care trece putând fi fatală pentru cei prinşi sub ape, dărămături sau moloz. Totuşi, încă nu pot fi accesate toate zonele afectate, multe drumuri fiind încă blocate de dărămături.

Două poduri au fost distruse de către cutremur în Yamamoto. Unul dintre acestea era încă în construcţie.

Imagini făcute din spaţiu cu oraşul Sendai, înainte (stânga) şi după tsunami (dreapta).

O fetiţă la centrele de adăpost priveşte la televizor catastrofa ce are loc în propria sa ţară.

O fotografie a surprins un "S.O.S.", alături de litera "H" încercuită pe suprafaţa unei parcări, semn că cei blocaţi acolo aveau nevoie de ajutor şi de asistenţa unui elicopter.

Prezentatorii de ştiri de la o televiziune japoneze poartă căşti de protecţie în timp ce anunţă numărul persoanelor care au căzut victime valului. (Laura Holban)

Citește și: