2636 vizualizări 1 mai 2011

Ambasada Japoniei la Paris a protestat pe lângă postul de televiziune Canal+, pentru difuzarea unor scenete care parodiau situaţia din această ţară după cutremurul din martie şi catastrofa nucleară de la Fukushima, a anunţat duminică misiunea diplomatică, relatează AFP.

La câteva zile după cutremurul de la 11 martie, urmat de un tsunami devastator, emisiunea satirică Les Guignols de l'Info a făcut o apropiere între distrugerea Hiroshimei, în 1945, de către bomba atomică, şi cea a oraşului Sendai (nord-estul Japoniei), a declarat, pentru AFP, o sursă din cadrul ambasadei.

O marionetă, utilizată în emisiune, apărea în fotografiile celor două oraşe, fiind pusă să afirme că "japonezii nu au făcut nimic de la cel de al Doilea Război Mondial", a adăugat această sursă, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Într-o altă scenetă controversată, angajaţii centralei Fukushima, care participă la eforturile de stopare a emisiilor radioactive, sunt comparaţi cu persoanje din jocul video Mario Bros.

După difuzarea lor, ambasada Japoniei la Paris a primit, din partea cetăţenilor japonezi care trăiesc în Franţa, "mai multe e-mail-uri în care se plâng în legătură cu (emisiunea) Les Guignols de l'Info".

"Ei au apreciat că este anormal ca postul de televiziune francez să facă glume pe seama situaţiei actuale din Japonia (...) şi a muncitorilor de la centrala nucleară de la Fukushima, care îşi pun viaţa în pericol", a declarat sursa din cadrul ambasadei.

"Din acest motiv am trimis, la 18 martie, o scrisoare de protest conducerii (postului) Canal+", a adăugat sursa citată.

Potrivit acesteia, Canal+ a răspuns printr-un e-mail, în care explică faptul că "Les Guignols de l'Info este un program care critică tot felul de persoane şi evenimente, fără nicio excepţie".

Postul privat a mai informat ambasada că emisiunea sa nu are "nicio intenţie să jignească victimele sau poporul japonez", potrivit acestei surse.

Contactat de AFP, un oficial din cadrul postului nu a putut să confirme, duminică, aceste informaţii. El a subliniat, totodată, că Les Guignols de l'Info a participat, recent, la Paris, la un eveniment de susţinere a victimelor japoneze.

"Salutul românesc" - o altă parodie neinspirată de-a francezilor

Glumele parodiştilor francezi vizavi de catastrofa din Japonia nu este una singulară. În urmă cu două săptămâni, pe 16 aprilie, Jonathan Lambert, un cunoscut umorist francez, a reinterpretat " salutul românesc" în cadrul emisiunii emisiunii tv "On n'est pas couchés", transmisă de postul de televiziune France 2, la o oră de maximă audienţă. Privirea umilă, palma întinsă şi tonul rugător au fost elementele prin care Jonatahan Lambert a ilustrat salutul românesc, unul care părea a fi mai degrabă a unui cerşetor oarecare. Gestul francezului a iscat dezbateri aprinse în rândul opiniei publice din cele două ţări, care a catalogat "reinterpretarea" ca fiind defăimătoare pentru poporul român.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro

Aura Stan, aura.stan@gandul.info

Citește și: