Silviu Bănilă
1235 vizualizări 7 feb 2019

Pentru Statul Islamic, Cantlie şi alţi doi ostatici din Occident reprezintă monede de schimb, pe măsură ce forţele kurde, susţinute de cele americane, anihilează ultimele bastioane ale jihadiştilor din Siria, scrie Daily Mail.

Preotul italian Paolo Dall’Oglio, în vârstă de 64 de ani şi o asistentă de la Crucea Roşie, a cărei identitate nu a fost divulgată de organizaţia umanitară, pentru a o proteja, au însă o soartă incertă şi nu se ştie exact dacă sunt în viaţă sau au fost executaţi sumar de ISIS.

Cei trei ostatici au fost prinşi în ambuscade diferite, în timpul ascensiunii ISIS din 2012-2013 şi cel puţin Cantlie ar fi fost ţinut în viaţă de gruparea teroristă.

Ostaticii sunt folosiţi acum de ISIS în negocierile cu forţele kurde, care au înconjurat ultimele baricade ale luptătorilor islamişti din provincia siriană Deir ez-Zor, informează The Times.

 Oficialii armatei kurde au declarat pentru sursa citată că toţi cei trei ostatici au fost menţionaţi de luptătorii ISIS. Ministrul britanic pentru Securitate, Ben Wallace, crede că fotoreporterul John Cantlie este în viaţă.

Totuşi, Marea Britanie nu va plăti nicio recompensă pentru ostatici. Fotograful a fost răpit de ISIS în noiembrie 2012, alături de reporterul american James Foley, care a fost decapitat de teroristul cu origini britanice „John Jihadistul”.

Cantlie a apărut ultima oară într-o filmare din 2016, dar kurzii au precizat că acesta se află în Siria.

Talentul jurnalistic al lui Cantlie a fost exploatat din plin de ISIS, care l-a folosit pe britanic în filmele de propagandă.

Într-un clip din martie 2016, Cantlie, având o statură slabă şi firavă, a relatat despre bombardarea Universităţii din Mosul, Irak.

În 2014, Cantlie a apărut într-un costum portocaliu de prizonier şi a dezvăluit că prizonierii care au vrut să fugă au avut parte de o tortură cu apă.

Acelaşi Cantlie a citit email-uri transmise între ISIS şi familiile ostaticilor americani, care se plângeau că Washingtonul nu se implică în eliberarea lor.

 În noiembrie 2018, un fost membru ISIS a declarat pentru revista franceză Paris Match că l-a văzut pe Cantlie în oraşul sirian Raqqa, situat la circa 480 km distanţă de Mosul.

În octombrie, acesta a spus că l-a văzut pe Cantlie în urmă cu 7-8 luni, în închisoare, având un translator alături.

Cantlie a lucrat la mai multe publicaţii, printre care The Sunday Times, The Sun şi The Sunday Telegraph.

Cantlie a fost răpit în iulie 2012 şi apoi eliberat de membri ai Armatei Libere Siriene. Din păcate, Cantlie a fost prins din nou la sfârşitul acelui an.

Un prizonier ISIS eliberat de jihadişti a declarat că jurnalistul a fost torturat mai multe săptămâni la rând şi a încercat să fugă.

 „Supraveghetorul a văzut că John Cantlie s-a eliberat şi Foley ar fi putut să scape, dar a renunţat la idee”, a declarat Javier Espinosa, un jurnalist spaniol eliberat de ISIS.

Sora lui John, Jessica Cantlie, a făcut de multe ori apel direct la militanţi, în speranţa că aceştia îl vor elibera.

foto: youtube.com

Citește și: