Valentin Vidu - Mediafax
121 vizualizări 11 aug 2013

Americanii îi sunt îndatoraţi moral fostului consultant NSA Edward Snowden, pentru că acesta l-a determinat pe preşedintele Barack Obama să promită revizuirea sistemului de supraveghere a comunicaţiilor de către serviciile de informaţii, a apreciat fondatorul WikiLeaks Julian Assange, relatează AFP.

Preşedintele Obama a promis vineri, într-o conferinţă de presă, reforme în domeniul supravegherii comunicaţiilor, în numele "transparenţei" şi "încrederii", însă a negat orice abuz, în urma polemicii declanşate de dezvăluirile lui Snowden.

Într-un comentariu publicat pe site-ul său australian, Assange a apreciat sâmbătă că este vorba despre o "victorie pentru Edward Snowden şi numeroşii săi susţinători".

În opinia sa, preşedintele american a "validat rolul lui Edward Snowden ca cel care a tras un semnal de alarmă", prin faptul că a promis reforme.

Snowden se temea mai ales de faptul că a tras un semnal de alarmă fără să provoace schimbări, a dezvăluit Assange că i-a spus fostul spion.

"Se conturează reforme, iar preşedintele şi poporul american, dar şi populaţia lumii, îi sunt îndatoraţi moral lui Edward Snowden", a adăugat Assange, care a dezvăluit, la rândul său, documente diplomatice confidenţiale.

Promiţând o "eră nouă" în domeniul informaţiilor, cu o "supervizare suplimentară, o transparenţă mai mare şi garanţii", Obama a declarat că înţelege "îngrijorările celor care se tem că ar putea fi comise abuzuri", dar a oferit asigurări că Statele Unite nu ar dori să spioneze "cetăţenii obişnuiţi".

Snowden, care a furnizat presei documente despre programul de supraveghere a comunicaţiilor telefonice şi online, elaborat de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), s-a refugiat în Rusia.

Assange, criticând atitudinea autorităţilor americane faţă de "cei care trag semnalul de alarmă", a subliniat că, fără dezvăluirile lui Snowden despre programul PRISM de supraveghere a comunicaţiilor, nimeni nu ar fi ştiut nimic şi nu ar fi fost întreprinsă nicio reformă.

Citește și: