Gandul.info
Teodora Marinescu
315 vizualizări 28 feb 2018

Juncker, care se află într-un tur desfăşurat în şapte state din Balcanii de Vest, a fost întrebat dacă este de părere că Bosnia-Herţegovina este pregătită să adere la Uniunea Europeană.

"Nu vă pot promite o dată pentru când ţara voastră va deveni un candidat. Esenţa este mai importantă decât data", a declarat Juncker.

"Este nevoie de un efort comun ca un stat să devină membru. Diferenţele duc la întârzieri", a adăugat preşedintele Comisiei Europene.

La 20 septembrie 2016, reprezentanţii celor 28 de state membre în Blocul comunitar au aprobat cererea de aderare a Bosniei-Herţegovinei.

"Îmi pare rău să observ că mulţi percep acest proces ca pe unul tehnic, când, în realitate, este vorba despre ascensiunea unei căi de a trăi împreună. Acesta este un proiect politic şi avem nevoie cooperarea forţelor din această ţară", a declarat Juncker.

Preşedintele CE a cerut deputaţilor să aprobe schimbări asupra legii electorale, considerate fundamentale pentru formarea unui nou guvern în urma alegerilor naţionale care vor avea loc în luna octombrie.

Acesta a mai cerut oficialilor bosniaci să elimine crima organizată şi corupuţia şi să rezolve toate conflictele teritoriale.

"Nu putem promova instabilitatea. Democraţia nu poate exista fără compromis", a adăugat Juncker.

Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Macedonia, Kosovo şi Serbia au făcut demersuri pentru a iniţia negocierile de aderare.

UE este cel mai mare partener comercial al statelor din Balcanii de Vest, acumulând peste 76% din comerţul total din regiune.

Citește și: