Mircea Olteanu
1159 vizualizări 26 feb 2018

Jan Kuciak, 27 de ani, şi prietena lui au fost descoperiţi morţi în locuinţa după ce poliţia a fost alertată de o rudă a victimelor, a declarat Tibor Gaspar, şeful Poliţiei slovace.

Oficialul a adăugat că asasinatul "probabil are legătură cu investigaţiile sale", fără a oferi detalii suplimentare.

Kuciak lucra pentru site-ul de ştiri Aktualne.sk şi se ocupa în principal cu anchete privind evaziunea fiscală. Printre cei despre care scrisese se numără şi politicieni din partidul aflat la putere. 

Cel mai recent material al său se referea la cazul unui om de afaceri suspectat că vindea apartamente companiilor sale, jurnalistul speculând că aceasta ar putea reprezenta o metodă de a face evaziune fiscală.

Victima a depus anul trecut o plângere la poliţie după ce a fost ameninţat de omul de afaceri vizat de ancheta sa.

Gaspar a mai precizat că reporterul a fost împuşcat în piept, iar femeia a fost împuşcată în cap. Se estimează că dublul asasinat a avut loc în perioada între joi şi duminică.

Premierul slovac Robert Fico a declarat că, în cazul în care se dovedeşte că asasinatul a avut legătura cu anchetele jurnalistului, ar fi "un atac fără precedent la adresa libertăţii presei şi democraţiei din Slovacia".

Reprezentanţi Ringier Axel Springer Slovacia, editor al publicaţiei la care lucra Kuciak, s-au declarat şocaţi de cele întâmplate. „Ján Kuciak şi partenera sa au fost victimele unei execuţii. Cu toate că nu există încă o explicaţie oficială, există motive să considerăm că această crimă este legată de investigaţiile sale", au precizat ei. 
 
 

Citește și: