Alina Matis
835 vizualizări 7 ian 2015

Atacul asupra redacţiei săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo, cunoscut mai ales pentru caricaturile despre islam, are ca ţintă însăşi meseria de jurnalist, a declarat pentru gândul Mike Woods, jurnalist al Radio France International - biroul din Paris.

„Există, în aceste clipe, multă solidaritate în rândul nostru, al jurnaliştilor de aici. Toată lumea îşi exprimă compasiunea şi transmite condoleanţe apropiaţilor victimelor”, ne-a spus Woods, care face parte din serviciul în limba engleză al RFI Paris.

„Este un atac la adresa meseriei noastre”, a adăugat jurnalistul. „Nu e un caz singular. Şi jurnaliştii noştri au fost atacaţi şi unii au fost chiar ucişi”, a adăugat Woods, amintind de tragedia din noiembrie 2013, când Claude Verlon şi Ghislaine Dupont au fost răpiţi şi executaţi în Mali.

Zona din jurul redacţiei Charlie Hebdo este şi acum blocată, ne-a mai spus jurnalistul: „Ultimele informaţii pe care le-am primit sunt de la Ministerul de Interne, care a anunţat că sunt căutaţi trei atacatori. Asta, după ce martorii vorbeau despre două persoane care au deschis focul”.

Parisul continuă să fie în alertă maximă la această oră, operaţiunea de căutare a atacatorilor continuând. Toate redacţiile sunt protejate de efective suplimentare, ne-a mai relatat Woods. Întrebat dacă este şi cazul redacţiei sale, jurnalistul a făcut o pauză, după care a explicat: „Am auzit că şi la noi a fost întărită paza. Sincer să fiu, nu ştiu. Am scris toată ziua, nu am avut timp să mă uit”.

Despre publicaţia care a fost victima acestui atentat, jurnalistul din Paris a punctat că, de-a lungul anilor, a realizat multe caricaturi despre toate religiile. „Ei nu au ironizat doar islamul, cu toate că cele despre islam au provocat cele mai mari controverse”, a mai explicat jurnalistul pentru gândul.

Mai multe persoane s-au adunat, miercuri după-amiază, în Place de la Republique, din Paris, într-o manifestaţie de solidarizare cu victimele atentatului care a vizat Charlie Hebdo.

Citește și: