1368 vizualizări 16 feb 2011

Ziua de bucurie a egiptenilor - vineri, 11 februarie, când preşedintele Hosni Mubarak a părăsit puterea - a fost cea mai neagră zi din cariera de corespondent internaţional a jurnalistei Lara Logan de la CBS News. Logan a fost supusă unui "asalt sexual brutal şi îndelungat", a comunicat postul de televiziune la patru zile de la întoarcerea ei în SUA, unde este internată pentru recuperare.

Vineri, jurnalista de orgine sud-africană se afla în Piaţa Tahrir din Cairo, pentru a relata cum au receptat protestatarii mult-aşteptata veste a plecării lui Mubarak, când echipa ei (formată din cameraman şi câţiva agenţi de securitate) a fost înconjurată de o mulţime agresivă de circa 200 de oameni.

Lara Logan (40 de ani) a fost separată de colegii săi, care erau agresaţi de mulţime, pentru a fi bătută şi violată. Agresorii nu s-au oprit decât la intervenţia unui grup de femei din rândurile protestatarilor şi a circa 20 de militari egipteni.

Potrivit CBS News, jurnalista a reuşit să ia legătura cu conducerea postului şi să se întoarcă la hotel şi a luat un avion către SUA în cursul zilei de sâmbătă. De atunci, ea ar fi internată, dar televiziunea nu oferă alte detalii despre ceea ce s-a întâmplat cu cea care este şefa echipei de corespondenţi internaţionali din 2006.

"Nu vor mai exista alte comentarii din partea CBS News, iar Logan şi familia ei solicită să li se respecte intimitatea", a transmis televiziunea. Marţi seara, prezentatoarea Katie Couric de la acelaşi post a anunţat numai că "este bucuroasă să anunţe că recuperarea Larei Logan decurge bine".

La 3 februarie 2011, Lara Logan fusese arestată de autorităţile egiptene, sub acuzaţia de "spionaj", dar avea să fie eliberată şi să relateze în continuare din mijlocul protestelor de la Cairo. "Este în sângele meu să mă aflu acolo, pe străzi, şi să-i ascult pe oameni şi să fac reportaje cât de bune pot", declara Logan pentru revista Time, după eliberarea din detenţie.

De la sfârşitul anilor `90, Logan a relatat din cele mai fierbinte puncte ale planetei, mai ales de pe fronturile din Afganistan (unde a scăpat cu viaţă din cel puţin o ambuscată a talibanilor) şi din Irak. În 2008, ea a primit un Premiu Emmy pentru un reportaj privind oraşul irakian Ramadi, "unde mai mult sânge american îmbibă pământul decât în oricare alt colţ din Irak", a declarat Logan la primirea trofeului.

Citește și: