Silviu Bănilă
1405 vizualizări 3 iul 2018

Premierul Canadei, care a declarat anterior că nu tolerează sub nicio formă hărţuirea sexuală, a fost întrebat în legătură cu presupusul incident, în cadrul unui turneu de trei zile, organizat cu ocazia Zilei Canadei, scrie The Independent.

„Îmi amintesc bine acea zi, un eveniment organizat de Fundaţia Avalanşa, pentru promovarea siguranţei caz de avalanşă”, a spus Trudeau.

Acuzaţia a ieşit la iveală într-un editorial din ziarul Creston Valley Advance, la scurt timp după Festivalul Kokanee din Creston, British Columbia, în data de 4 august 2000.Trudeau, care la acea vreme avea 28 de ani şi era profesor, a relatat în materialul respectiv ce i-a transmis unei tinere reporter: „Îmi pare rău, dacă aş fi ştiut că scrii pentru un cotidian naţional, nu aş fi fost atât de insistent”.

Editorialul plusează însă: „Nu ar trebui ca fiul unui fost premier să ştie ce e bine şi ce e rău atunci când socializează în public? Nu a învăţat, din vastele sale experienţe în public, că atingerea nepotrivită a unei femei străine nu face parte din codul bunelor maniere, indiferent de cine este ea, ce face sau unde se află?”Trudeau este binecunoscut pentru susţinerea acordată egalităţii între sexe şi a scris despre creşterea copiilor în spirit feminist. Pentru premierul canadian, hărţuirea sexuală este „o problemă sistematică”, mai ales că a suspendat din funcţie doi parlamentari liberali, acuzaţi de comportament nepotrivit.

Biroul premierului Trudeau a transmis o declaraţie legată de aceste acuzaţii: „A avut mereu foarte multă grijă să trateze pe toată lumea cu respect. Primele lui experienţe cu activismul au avut legătură cu cazul agresiunilor sexuale de la universitatea McGill şi cunoaşte importanţa respectului şi înţelepciunii”.

Jurnalista care l-a acuzat pe Trudeau că ar fi „ciupit-o” a declarat pentru CBC că NU ESTE interesată să discute despre acuzaţia respectivă şi nu a dorit să îi fie dezvăluită identitatea.

Valerie Bourne, fost publisher la Advance, a declarat: „Îmi amintesc bine că a venit la mine deoarece era bulversată de întâmplare. Nu i-a plăcut prin ce a trecut. Nu era sigură cum să îmi spună, deoarece discutam de un membru cunoscut în comunitatea canadiană. Nu aş clasifica sau cataloga aşa ceva ca AGRESIUNE SEXUALĂ”.

Citește și: