Ramona LOZNIANU
26127 vizualizări 14 iul 2011

Bărbatul care l-a ucis pe fratele vitreg al preşedintelui Afganistanului a fost omorât şi atârnat, săptămâna aceasta, într-o piaţă publică din Kandahar, unde a fost lăsat timp de 20 de minute pentru ca toată lumea să-l vadă, scrie DailyMail.

Ahmed Wali Karzai, fratele vitreg al preşedintelui Afganistanului, a fost asasinat marţi de omul despre care se spune că îi era un confident apropiat, alături de care a călătorit şi a muncit timp de şapte ani.

Hamid Karzai, preşedintele Afganistanului, a fost însoţit de mii de oameni la ceremonia de înmormântare a fratelui său. Alături de el, lideri ai triburilor şi oficiali ai guvernului au participat la o ceremonie în Kandahar, înainte ca trupul fratelui său vitreg să fie dus în statul natal Karz.


Mii de oameni l-au însoţit pe preşedintele afgan la ceremonia de înmormântare, în satul natal Karz

Sicriul, împodobit cu flori roşii, a fost coborât în pământ, timp în care elicopterele survolau zona.

Ahmed Wali Karzai era şeful consiliului provincial din Kandahar - o zonă încă puternic dominată de talibani

După ce şi-a plâns fratele, preşedintele afgan a organizat o conferinţă de presă în Kandahar.

"Mesajul meu pentru ei (talibani) este că fraţii mei trebuie să înceteze să îi mai ucidă pe oamenii din poporul lor. E uşor să ucizi şi oricine poate să o facă, dar bărbat cu adevărat este cel care poate salva vieţile oamenilor", a spus Karzai.

Talibanii au fost învinuiţi pentru uciderea lui Wali Karzai, dar oficialii afgani au declarat că nu se ştie exact dacă insurgenţii au ordonat împuşcarea lui sau asasinul a acţionat individual.

Ahmad Wali Karzai (dreapta) avea o influenţă foarte mare în sudul Afganistanului

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat că insugenţii l-au omorât pe Wali Karzai pentru că acesta a colaborat cu forţele britanice, americane şi canadiene din sudul ţării.

Wali Karzai a negat însă că ar fi colaborat cu CIA.

Corpul asasinului este acoperit. Talibanii au fost învinuiţi pentru asasinat, aceştia susţinând că Ahmad Wali Karzai colabora cu Vestul.

Moartea sa a lăsat un vid de putere periculos în sudul ţării, în condiţiile în care guvernul afgan încearcă să ajungă la un acord de pace cu insurgenţii, înaintea retragerii trupelor americane.

Coaliţia militară internaţională are câţiva aliaţi importanţi în zonă, dar niciunul cu influenţa lui Wali Karzai, considerat regele neîncoronat al Kandaharului.

Citește și: