Gandul.info
Andrei Ionascu
411 vizualizări 5 mar 2018

"Preşedintele Kim Jong-Un a găzduit o cină pentru emisarii speciali", a transmis purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.

Delegaţia Coreei de Sud, care va rămâne în Coreea de Nord până marţi, este condusă de către directorul de securitate naţională, Chung Eui-Yong, alături de şeful serviciului naţional de informaţii, Suh Hoon.

Este pentru prima dată când liderul de la Phenian se întâlneşte cu înalţi oficiali sud-coreeni, arătând o disponibilitate de a îmbunătăţi relaţiile cu statul vecin.

"Vom avea discuţii în profunzime privind metode pentru a continua dialogul nu doar între Sud şi Nord, ci şi între Coreea de Nord, Statele Unite şi comunitatea internaţională", a spus Chung Eui-Yong, înainte de a ajunge la Phenian.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a subliniat în repetate rânduri importanţa discuţiilor între SUA şi Coreea de Nord pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene.

La 25 ianuarie, regimul din Coreea de Nord a transmis un mesaj rar adresat "tuturor coreenilor, de acasă şi din străinătate" în care face apel la un "pas înainte" pentru unificare, fără ajutorul altor ţări. Kim Jong-Un a transmis că tensiunile militare din regiune au reprezentat "un obstacol fundamental" în calea îmbunătăţirii relaţiilor inter-coreene şi a unificării. Totodată, acţiunile militare comune desfăşurate de către sud-coreeni cu "forţe din exterior" - cu trimitere la SUA - s-au dovedit a fi "nefolositoare" pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

La 9 şi 15 ianuarie, reprezentanţi ai Coreei de Sud şi ai Coreei de Nord au purtat discuţii la nivel înalt în regiunea demilitarizată Panmunjon, la doi ani de la întreruperea legăturilor.

Citește și: