Gandul.info
Silviu Bănilă
443 vizualizări 29 ian 2018

Potrivit procurorilor, Kim Jong-nam, fratele liderului de la Phenian, a fost ucis cu o otravă chimică letală, în timp ce se afla pe aeroportul din Kuala Lumpur, în data de 13 februarie 2017.

Două femei, una de origine indoneziană, Siti Aisyah şi cealaltă de origine vietnameză, Doan Thi Huong, sunt judecate pentru asasinarea lui Kim Jong-nam, fratele înstrăinat al lui Kim Jong-un. De asemenea, poliţiştii sunt în urmărirea a patru nord-coreeni, care ar fi participat la crimă.

Femeile ar putea primi pedeapsa cu moartea, dacă vor fi găsite vinovate, deşi avocaţii lor susţin că au fost păcălite să creadă că participă la o farsă televizată. Investigatorul-şef Wan Azirul Nizam a declarat luni că fratele liderului nord-coreean a ajuns în Malaezia în data de 6 februarie 2017 şi două zile mai târziu a călătorit pe Insula Langkawi, situată pe coasta vestică a acestei ţări.

sursa foto: captură YouTube

Avocatul lui Siti Aisyah, Gooi Soon Seng, l-a interogat pe Wan Azirul cu privire la un articol dintr-un ziar nipon, care sugera că, înaintea morţii, Kim s-a întâlnit cu un spion al Statelor Unite. Articolul l-a descris pe omul misterios ca fiind „un coreean-american de vârstă mijlocie”.

Autorităţile malaeziene l-ar fi urmărit pe presupusul suspect, care „are legături cu serviciile secrete americane”. Potrivit jurnaliştilor japonezi, Kim i-ar fi furnizat informaţii agentului secret. În acest sens, poliţiştii din Malaezia se bazează pe datele găsite în laptopul fratelui asasinat al liderului de la Phenian.

„Autorităţile suspectează că poliţia secretă nord-coreeană a aflat despre activităţile şi itinerariul parcurs de Kim”, scrie ziarul citat de dailystar.co.uk. Procurorul Wan Azirul a declarat însă că nu este sigur de anumite informaţii: a furnizat Kim informaţii secrete unui agent în Langwaki? a avut legătură întâlnirea sa cu asasinatul?

Avocatul apărării l-a acuzat pe omul legii că este „evaziv”. „Aveţi un lapsus complet al memoriei?”, l-a întrebat acesta pe martor. „Aţi spus că aţi investigat, dar aţi uitat complet detaliile? În care hotel? De ce a mai investigat, dacă nu a avut legătură cu acest caz?”, a reproşat avocatul, în cadrul procesului care va fi reluat marţi.

Citește și: