Mircea Olteanu
405 vizualizări 10 sep 2019

„Toate speculaţiile din mass-media americană că cineva a extras în mod urgent pe cineva şi care a salvat pe cineva şi aşa mai departe, este un soi de literatură de ficţiune ieftină”, a afirmat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia de ştiri Tass.

Reprezentantul Kremlinului a confirmat faptul că presupusul spion, Oleg Smolenkov, a lucrat în urmă cu câţiva ani în cadrul Administraţiei prezidenţiale de la Moscova, fiind demis în urma unei directive interne, fără însă să precizeze motivul concedierii.

Peskov a adăugat că fostul oficial nu a participat la întâlniri cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Poziţia sa nu aparţinea categoriei oficialilor de rang înalt”, a clarificat purtătorul de cuvânt.

Peskov a mai afirmat că Administraţia de la Kremlin consideră că „(serviciile de) contrainformaţii din Rusia funcţionează în regulă”.

Postul de televiziune CNN a relatat, citând mai mulţi oficiali americani, că srviciile secrete din SUA au evacuat un spion infiltrat la nivel înalt în interiorul Preşedinţiei de la Moscova, acţiunea fiind parţial determinată de preocupările în legătură cu modul defectuos în care preşedintele Donald Trump şi administraţia sa au gestionat informaţii clasificate, aspect care ar fi putut contribui la deconspirarea sursei sub acoperire care opera în cadrul administraţiei ruse.

Administraţia de la Casa Albă şi CIA au denunţat materialul dat publicităţii de CNN drept „lipsit de acurateţe”.

Stephanie Grisham, purtător de cuvânt al Casei Albe, a mai afirmat că materialul "nu este doar eronată, ci are şi potenţialul de a pune vieţi în pericol".

Potrivit postului CNN, prin retragerea spionului Statele Unite au pierdut o sursă cheie din interiorul administraţiei ruse, chiar într-un moment în care tensiunile între cele două ţări sunt în creştere.

 

Citește și: